A burrata a mozzarella és a parmezán mellett a harmadik világszerte kedvelt olasz sajt, melynek külső, keményebb rétege krémes belsőt rejt. Rengeteg dologhoz fel lehet használni (főleg salátákhoz!) de ha igazán jó minőségű, akkor azzal tudjuk a leginkább megtisztelni, ha egyszerűen meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, és szép lassan – szigorúan – kézzel elmajszoljuk néhány szem paradicsom és egy-két szelet kovászos kenyér társaságában.
Az alábbi receptben a paradicsom savasságát édes barack ellensúlyozza, a két ízvilág között pedig a cseresznye képez hidat. A zöldfűszeres vinaigrette összefogja az ételt, míg a krémes burrata tartalmat és textúrát ad neki. A végeredmény egy tökéletes nyári saláta, amit nem semmiképpen sem érdemes kihagyni.
Hozzávalók:
Az öntethez:
- 1/2 csésze extraszűz olívaolaj
- 1/4 csésze balzsamecet
- 1 ek méz
- 1/2 fej mogyoróhagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 tk citromlé
- 1/4 csésze apróra vágott friss bazsalikom
- 1 ek friss kapor
- só és bors
A salátához:
- 2 csésze vegyes zöldsaláta (bébispenót, madársaláta, rukkola, stb.)
- 2 csésze koktélparadicsom félbevágva
- 2-3 őszibarack felszeltelve
- 1 csésze cseresznye kimagozva
- 220 gramm jó minőségű burrata
- 1/4 csésze pirított tökmag
Elkészítés:
- A vinaigrette-hez az összes hozzávalót tegyük egy befőttes üvegbe és alaposan rázzuk össze!
- Egy nagyobb tálba dobáljuk bele a paradicsomokat, a barackot és a cseresznyét, forgassuk össze, és locsoljuk rá a dressing egyharmadát! Hagyjuk 15 percig szobahőmérsékleten összeállni!
- A burratát kézzel tépkedjük a salátára. Locsoljuk meg az egészet a maradék öntettel, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk!
Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images