4 diétás fagyirecept a tudatos nyaraláshoz

2021. július 31.
A nyaralás és a diéta elsőre és másodszorra sem hangzik jó párosításnak. A szakértő is azt javasolja, hogy ne a pihenésre szánt időszakban fogyókúrázzunk. De mi a helyzet a fagyizással? Dr. Farkas Kitti tanácsaival és receptjeivel a vakáció szerves része lehet a jeges nyalánkság.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek a nyaralás alatt az alakjuk és a diétájuk megőrzése érdekében. A szakértő úgy véli, hogy a nyaralás a tudatos kilengés ideje. „A nyaralás alatt elsősorban pihenjünk, érezzük jól magunkat, de néhány egyszerű szabályt tartsunk szem előtt – emeli ki dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa.

– Együnk háromszor egy nap, amelyből a legbőségesebb az ebéd legyen, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Mozogjunk minden nap, akár úgy is, hogy ez csak egy rövid séta étkezések előtt és után. És ne feledjük, hogy a napi 3 liter kalóriamentes folyadék alap, kánikulában pedig legyen több is!”

fagyi-recept-egeszseg

De vajon ezeknek a kritériumoknak megfelel a fagyizás? Dr. Farkas Kitti örömhírrel szolgál a jégkrém szerelmeseinek is. „Természetesen nincs nyaralás fagyi nélkül, és akkor sem kell lemondani a hűsítő édességről, amikor diétázunk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit mikor és miért eszünk, nem kell megijedni a nyaralás után sem, amikor újra farmerbe próbálunk bújni. Az alábbi néhány tanácsot érdemes szem előtt tartani.”

5 fontos tanács házi fagyizáshoz diétával

1. Egy átlagos gombóc fagyi körülbelül 50-70 kalóriát tartalmaz. Ha az adagunk szénhidráttartalma 10 gramm alatt van, azt bármikor fogyaszthatjuk. Azonban, ha felette, érdemes ebéd utáni desszertnek választani. Ilyenkor a főételnél célszerű kerülni a szénhidrátdús köreteket, és helyette salátát, zöldségeket választanunk.

2. A fagylaltok közül a tejszínalapúak elhúzódóbb vércukor-emelkedést okoznak, a magasabb zsírtartalmuk miatt lassabb a felszívódásuk.

3. Érdemes pohárba vagy kehelybe kérni a gombócokat, hiszen a tölcsér elhagyásával felesleges kalóriáktól óvjuk meg magunkat. Ugyanígy kerüljük a cukorszórást és az önteteket is, és nem javasolt alkalmanként két gombócnál többet fogyasztani.

4. Ha aktívan pihenünk és sokat mozgunk a nyaralás alatt, bátran választhatjuk akár a magasabb zsírtartalommal rendelkező étcsokiból vagy dióból készült fagylaltokat is.

5. Ha biztosra akarunk menni, készítsük el saját, természetes jeges desszertünket. Dr. Farkas Kitti összegyűjtött néhány könnyed receptet, melyeket lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk.

Erdei gyümölcsös jégkrém

  • 180 g erdei gyümölcs
  • kb. 1 dl (növényi) tej
  • 100 g 0,1%-os natúr joghurt
  • ízlés szerint kis kevés eritrit (elhagyható)

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és tegyük a mélyhűtőbe az így kapott krémet. Néhány órán belül már fogyasztható is!

Epres jégkása

  • 10-12 szem eper
  • ¼ citrom leve
  • 1 dl víz
  • 4-5 db jégkocka
  • ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, díszítsük mentalevéllel és eperrel a poharat, majd élvezzük a hűsítő frissítőt.

Őszibarackos sorbet

  • 3-4 érett őszibarack
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl víz

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a barackokat, tegyük éjszakára a fagyasztóba. Másnap a fagyott barackokat turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Néhány órára tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tálaljuk friss mentalevéllel.

 Citromos semifreddo

  • 3 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl habtejszín
  • 2 egész citrom
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál porzselatin

A 6 tojássárgáját keverjük habosra a mézzel, a 2 citrom levével és lereszelt héjával. Ehhez használhatunk robotgépet is. Az így kapott krémet óvatosan melegítsük fel vízgőz felett, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Adjuk hozzá a zselatint – érdemes előtte kevés vízzel simára keverni – és további 1 percig kevergessük. Ezután tegyük félre a tálat. Verjük kemény habbá a 3 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk bele a krémbe. Ezután a felvert habtejszínt is keverjük hozzá. Öntsük a habos krémet fóliával bélelt őzgerincformába, majd legalább 5 órára tegyük a fagyasztóba. Tálalás előtt díszítsük mentával, bogyós gyümölcsökkel.

Fotó: Unsplash.com

Ezt is készítsd el!

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés