Bőrszépítő barackos smoothie

2021. július 30.
Nemcsak a szervezetünknek teszünk jót a szezonális gyümölcsök fogyasztásával, de a bőrünk is meghálálja. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal egy hűsítő, frissítő, bőrszépítő barackos smoothie-t mutat.

Nyáron még több figyelmet kell fordítanunk bőrünk ápolására és védelmére, hiszen jobban ki vagyunk téve a napsugárzás káros hatásainak. Arról szerintem ma már nem kell túl sokat beszélni, hogy miért fontos a bőrünk, hajuk, szemünk megfelelő UV-sugárzás elleni védelme. Arról azonban igen, hogy belülről hogyan tudunk hozzájárulni a bőrünk védelméhez.

A megfelelő táplálkozás, a rostdús étrend, a sok, friss, szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztása meglátszik a bőrünkön. Természetesen ennek az ellenkezője is. Magamon is látom, ha például egy rohangálós napon nem iszom eleget vagy össze-vissza eszem, akkor másnap reggel az arcbőrömön fakóbb és gyűröttebb.

Ha szeretnénk szép, üde bőrt, akkor nemcsak a megfelelő külső ápolásról, hanem a belső, sejtszintű táplálásról is gondoskodnunk kell. Ilyen megfontolásból érdemes előnyben részesíteni az olyan táplálékokat, amiknek magas a természetes antioxidáns-, azaz A-, E- és C-vitamin-tartalma. Illetve ha omega-3 zsírsavat is tartalmaz, annak még jobban örülhetünk. Szorosan ebbe a sorba tartozik még a likopin is. Ebben az antioxidánsban a paradicsom nagyon gazdag, tehát abból is érdemes minél többet enni szezonban.

sargabarack

Nyáron ráadásul a fényvédelemben is tudunk a bőrünknek segíteni, ha béta-karotinban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Ezeket a narancssárga színükről ismerhetjük fel, ami a béta-karotin-tartalmuknak köszönhető.

Tehát, ha szeretnénk, hogy inkább barnuljunk, ne leégjünk, és kevésbé károsodjanak a bőrszöveteink, akkor fogyasszunk akár minden nap barackot, répát és sárgadinnyét.

Tudom, hogy ez nem feltétlenül hangzik úgy, amiből minden nap csak úgy, magában betolunk 2-3 darabot. Azonban ha beépítjük a mindennapi étkezésünkbe változatosan – például egy barackos smoothie formájában –, akkor egyrészt nem unjuk meg, másrészt hozzájut a szervezetünk és a bőrünk a megfelelő mennyiségű béta-karotinhoz, ami az A-vitamin elővitaminja.

A barackos smoothie receptje

Próbáltam egy olyan smoothie-receptet összeállítani, ami amellett, hogy egészséges és frissítő, nagyon finom is. Ugyanis nemcsak a saját, de a gyermekeink bőrét is védenünk kell! Akinek van gyermeke, az pontosan tudja, hogy micsoda közelharc a naptejezés… Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy ilyen barackos smoothie-val kiváltható a fényvédő krém! De hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a strandon való ugrálás során lekopó fényvédő hiányában kevésbé égjen meg az érzékeny bőr.

A sárga- és az őszibarack mellé frissítő narancsot és rostokban gazdag répát is választottam. Vannak gyerekek, akik szeretik a nyers répát rágcsálni, de nagyon sok olyan is akad, aki ki nem állhatja. Ezzel a smoothie-trükkel láthatatlanul tudjuk megetetni, jelen esetben megitatni velük a nyers répát. Hasonló „hogyan rejtsük el az értékes tápanyagot”-tippeket a smoothie-k extrákkal videómban mutatok, de a mentás meggylevesembe is rejtettem spenótot.

Korábbi smoothie-receptjeimben már láthattátok, hogy szeretem az édesítést is minél természetesebb módon megoldani. Ehhez a barackos smoothie-hoz én aszalt fügét választottam, de ez teljesen opcionális – attól függő, mennyire vagy édesszájú. Ha ezt elhagyod, akkor 40 kalóriával kevesebbet viszel be.

Hozzávalók:

  • 2 db sárgabarack
  • 1 db őszibarack
  • 1 db közepes répa
  • 2 db narancsnak a leve
  • 2 db aszalt füge
  • 1 dl szűrt víz

Elkészítés:

  1. A narancsot kifacsarjuk, az őszibarack héját eltávolítjuk, magját kivesszük, a sárgabarackot kimagozzuk, a répát megtisztítjuk, és felkarikázzuk.
  2. Minden hozzávalót beleteszünk egy turmixba, és 2 perc alatt krémesre mixeljük, azonnal fogyasztjuk.

TIPP: 2-3 jégkockát is tehetsz a turmixba vagy a poharadba, hogy lehűtse a smoothie-t. Hidegen még finomabb!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!