Bőrszépítő barackos smoothie

2021. július 30. |

Nemcsak a szervezetünknek teszünk jót a szezonális gyümölcsök fogyasztásával, de a bőrünk is meghálálja. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal egy hűsítő, frissítő, bőrszépítő barackos smoothie-t mutat.

Nyáron még több figyelmet kell fordítanunk bőrünk ápolására és védelmére, hiszen jobban ki vagyunk téve a napsugárzás káros hatásainak. Arról szerintem ma már nem kell túl sokat beszélni, hogy miért fontos a bőrünk, hajuk, szemünk megfelelő UV-sugárzás elleni védelme. Arról azonban igen, hogy belülről hogyan tudunk hozzájárulni a bőrünk védelméhez.

A megfelelő táplálkozás, a rostdús étrend, a sok, friss, szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztása meglátszik a bőrünkön. Természetesen ennek az ellenkezője is. Magamon is látom, ha például egy rohangálós napon nem iszom eleget vagy össze-vissza eszem, akkor másnap reggel az arcbőrömön fakóbb és gyűröttebb.

Ha szeretnénk szép, üde bőrt, akkor nemcsak a megfelelő külső ápolásról, hanem a belső, sejtszintű táplálásról is gondoskodnunk kell. Ilyen megfontolásból érdemes előnyben részesíteni az olyan táplálékokat, amiknek magas a természetes antioxidáns-, azaz A-, E- és C-vitamin-tartalma. Illetve ha omega-3 zsírsavat is tartalmaz, annak még jobban örülhetünk. Szorosan ebbe a sorba tartozik még a likopin is. Ebben az antioxidánsban a paradicsom nagyon gazdag, tehát abból is érdemes minél többet enni szezonban.

sargabarack

Nyáron ráadásul a fényvédelemben is tudunk a bőrünknek segíteni, ha béta-karotinban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Ezeket a narancssárga színükről ismerhetjük fel, ami a béta-karotin-tartalmuknak köszönhető.

Tehát, ha szeretnénk, hogy inkább barnuljunk, ne leégjünk, és kevésbé károsodjanak a bőrszöveteink, akkor fogyasszunk akár minden nap barackot, répát és sárgadinnyét.

Tudom, hogy ez nem feltétlenül hangzik úgy, amiből minden nap csak úgy, magában betolunk 2-3 darabot. Azonban ha beépítjük a mindennapi étkezésünkbe változatosan – például egy barackos smoothie formájában –, akkor egyrészt nem unjuk meg, másrészt hozzájut a szervezetünk és a bőrünk a megfelelő mennyiségű béta-karotinhoz, ami az A-vitamin elővitaminja.

A barackos smoothie receptje

Próbáltam egy olyan smoothie-receptet összeállítani, ami amellett, hogy egészséges és frissítő, nagyon finom is. Ugyanis nemcsak a saját, de a gyermekeink bőrét is védenünk kell! Akinek van gyermeke, az pontosan tudja, hogy micsoda közelharc a naptejezés… Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy ilyen barackos smoothie-val kiváltható a fényvédő krém! De hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a strandon való ugrálás során lekopó fényvédő hiányában kevésbé égjen meg az érzékeny bőr.

A sárga- és az őszibarack mellé frissítő narancsot és rostokban gazdag répát is választottam. Vannak gyerekek, akik szeretik a nyers répát rágcsálni, de nagyon sok olyan is akad, aki ki nem állhatja. Ezzel a smoothie-trükkel láthatatlanul tudjuk megetetni, jelen esetben megitatni velük a nyers répát. Hasonló „hogyan rejtsük el az értékes tápanyagot”-tippeket a smoothie-k extrákkal videómban mutatok, de a mentás meggylevesembe is rejtettem spenótot.

Korábbi smoothie-receptjeimben már láthattátok, hogy szeretem az édesítést is minél természetesebb módon megoldani. Ehhez a barackos smoothie-hoz én aszalt fügét választottam, de ez teljesen opcionális – attól függő, mennyire vagy édesszájú. Ha ezt elhagyod, akkor 40 kalóriával kevesebbet viszel be.

Hozzávalók:

  • 2 db sárgabarack
  • 1 db őszibarack
  • 1 db közepes répa
  • 2 db narancsnak a leve
  • 2 db aszalt füge
  • 1 dl szűrt víz

Elkészítés:

  1. A narancsot kifacsarjuk, az őszibarack héját eltávolítjuk, magját kivesszük, a sárgabarackot kimagozzuk, a répát megtisztítjuk, és felkarikázzuk.
  2. Minden hozzávalót beleteszünk egy turmixba, és 2 perc alatt krémesre mixeljük, azonnal fogyasztjuk.

TIPP: 2-3 jégkockát is tehetsz a turmixba vagy a poharadba, hogy lehűtse a smoothie-t. Hidegen még finomabb!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve