Zöld hűsítő nyárra: a matcha-tonik

2021. július 25.
Hallottál már az espresso-tonikról? Akkor a matcha-tonikot is imádni fogod. Hogyan tudod elkészíteni? Hering András, a Nosalty főszerkesztője mutatja meg a titkot.

matcha-tonik egyik összetevőjével valószínűleg nem olyan sűrűn találkozunk, mint a másikkal. Tonikot egészen biztosan már sokan kóstoltak, a matcha azonban egyelőre nem a legismertebb ital. Azonban épp itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk vele, erre pedig kiváló alkalmat ad ez a frissítő matcha-tonik.

hering-andras-nosalty

Na de mi is az a matcha?

A matcha finom porrá őrölt, japán zöld tea, amit előszeretettel fogyasztanak a szigetországban – és a világ sok más pontján is. Harsány, világoszöld színe és enyhén kesernyés íze van.

Eredetileg csak teát főztek belőle, manapság azonban több desszertben, édességben is megtalálhatjuk mint hozzávaló.

Maga a leveles zöld tea is tele van antioxidánsokkal, azonban ezeknek csak a töredékét fogyasztjuk el, ha egyszerű teát főzünk. Mivel ott csak áztatjuk, majd leszűrjük a leveleket, a hasznos antioxidánsok nagy része elvész.

Azonban a matcha esetében megisszuk a tealeveleket is (porrá őrölt formában), így semmi nem vész kárba. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik a vérnyomást, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. Ezen kívül az anyagcserét is elősegítik.

Szigorú elkészítési tradíciók

Mivel japán teáról beszélünk, nem meglepő, hogy egy sor szigorúan betartandó szabály tartozik a matchakészítés rituáléjához. Néhány speciális eszközre biztosan szükségünk lesz, ha ezt a különleges italt otthon is el szeretnénk készíteni.

Nem flancolásról van szó, tényleg fontos, hogy mivel keverjük el a matchát és a vizet. A tea készítése ugyanis ebből áll: a zöld port meleg vízben kell habosra kevernünk, egy speciális, bambuszból készült ecsettel.

A finom porrá őrölt matcha ugyanis nem viseli jól a fém konyhai eszközöket. Se a tál, se a keverő, de még a bögre se legyen fémből, különben kellemetlen íze lesz a teának.

Néhány jó tanács

A matchát érdemes átszitálni, mielőtt hozzáadjuk a vizet. Így garantálhatjuk, hogy nem lesz csomós az ital. A víz hőmérsékletére is figyeljünk: a matcha ugyanis könnyebben „megég”, mint az egész tealevelek. Nagyjából 80 ℃-os vizet öntsünk rá.

Legalább 2-3 percig kell majd kevernünk az ecsettel. A matcha akkor tökéletes, ha szinte krémes hab alakul ki a tetején. Az ecset apró ágaival ezt el tudjuk érni, csak dolgozzuk meg rendesen. Ne körkörös mozdulatokkal habosítsuk, hanem vízszintes vagy függőleges, oda-vissza mozgással.

Kávé helyett zöld tea

Mivel koffeintartalma elég magas, találó cseréje lehet az eszpresszónak a klasszikus tonikos koktélban. Ráadásul gyönyörű zöld színt is kap az ital, amivel lenyűgözhetjük a családot, barátokat, vendégeket.

Így csináld!

Először mérjük ki a kellő mennyiségű matchaport a keverőtálba. Ne használjunk az egész elkészítés alatt fémtárgyakat. A matchát szitáljuk át, hogy ne legyen csomós az ital.

Öntsünk egy deci langyos vizet a porhoz, majd kezdjük el alaposan összekeverni a bambusz teakeverő ecsettel. A teteje legyen habos, az állaga pedig olyan, mint egy lefőzött eszpresszóé.

Tegyünk egy pohárba jégkockákat, amire öntsük rá a tonikot. Az ital tetejére óvatosan öntsük rá a kikevert matchát. Nagyon szépen el fog vegyülni a jéghideg tonikkal. Nem mindennapi látvány ez.

Díszítésként kerülhet rá lime, citrom, bazsalikomlevél, de friss uborkaszelet is.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Olvass tovább!