Omlós sült csirke különleges bundában

2021. november 28.
Aki nem szeret panírozni, annak megváltás lesz Hering András, a Nosalty főszerkesztőjének legújabb recepjte. Olyan omlós ez a sült csirke különleges bundában, hogy kár kihagyni.

Amikor sült csirkét készítünk, minden erőnket abba fektetjük, hogy minél kevésbé száradjon ki a hús. A különböző főzési módszerek: a roston sütés, a grillezés, a sütőben sütés és a panírozás mind más omlóssági szintet eredményeznek, ezért nem mindegy, hogy melyiket választjuk. A sütőben sült csirke hajlamos túlságosan kiszáradni, azonban a lenti recept erre az ellenpélda. Ha különleges, hummuszos bundát adunk a sült csirkének, belül elképesztően omlós marad, és egy aranybarna, ropogós kéreg is sül rá. Nézzük a receptet, és pluszban néhány tippet a házi hummuszkészítéshez.

Készíts saját hummuszt!

A boltinál fényévekkel finomabb az otthon készített csicseriborsókrém, megéri belefeccölni ennyi energiát. Csinálhatjuk száraz vagy konzerv csicseriborsóból (előbbi egy fokkal időigényesebb folyamat), de mindkettővel működik.

A száraz hüvelyest előre be kell áztatni, majd megfőzni, hogy olyan puha legyen, mint a konzervben lévő csicseri.

Ha a főzős módszer mellett döntünk, mindenképpen tartsuk meg a főzővizet, mert fel tudjuk majd használni a hummusz krémesítése közben, jóval mélyebb íze lesz tőle a krémnek.

Kend a csirkére!

Általában, ha sütőben sütjük a csirkemellet, az hajlamos kiszáradni a lassabb, nem olyan intenzív hőtől. Ezt megelőzhetjük egy bundával, jelen esetben a hummusszal. Ha bekenjük vele a hússzeleteket, a csirke belseje omlósabb marad, mégis teljesen átsül.

Ráadásul a húsra kent krém felül megpirul (erre az utolsó pár percben rá is segíthetünk a sütőnk grillfunkciójával), így még komplexebb élmény lesz az egyszerű sült csirkéből.

Süsd tökéletesre!

Az egyik kulcs az omlós húshoz az előmelegített sütő: kapcsoljuk be már akkor, amikor nekikezdünk a csirke előkészítésének, és érjük el a 230 fokot. Ez azért fontos ugyanis, mert amikor a csirke rövidebb idő alatt kap nagy hőt, nem szárad ki annyira, omlósabb marad.

Akkor tudhatjuk, hogy elkészült a csirkénk, ha a tetején megszilárdult, és kissé meg is pirult a hummusz. Ez nagyjából 20 percig tart, ezen a ponton dönthetünk úgy, hogy a grillfunkcióval rá is pirítunk a hús tetejére.

Készítsd el a hummuszkéregben sült csirkét!

Először készítsük el a hummuszt. Ha száraz csicseriborsót használunk, áztassuk be minimum kétszer annyi vízbe. Hagyjuk ázni 12-24 óráig, és ha esetleg magába szívná a víz nagy részét, pótoljuk.

Másnap szűrjük le a csicserit, és tegyük fel főni bő, tiszta vízben, a szódabikarbónával együtt. Nagyjából 40 perc alatt készre fő, de inkább ellenőrizzük az állagot egy villával: ha szét tudjuk nyomni a szemeket, akkor elkészült.

A főzővizet tegyük félre, szükségünk lesz rá a krémesítésnél. Tegyük a hummusz hozzávalóit egy aprítógépbe, és kezdjük el turmixolni. Ha már sima a krém, adjunk hozzá annyit a főzővízből, hogy a hummusz állaga kissé fellazuljon. Ne legyen túl híg, de nagyon masszív sem.

Ha megvagyunk a hummusszal, nekiláthatunk a húsnak. Először is melegítsük elő a sütőnket 230℃-ra. Egy tepsit kenjünk ki olajjal.

A csirkemelleket szárítsuk meg papírtörlővel, és sózzuk-borsozzuk őket. Fektessük a szeleteket a kiolajozott tepsire, és alaposan kenjük be őket humusszal. Nagyjából egy evőkanál kell minden filére, ez elég lesz ahhoz, hogy egyenletesen és teljesen bevonja őket. Szórjunk pirospaprikát mindegyik csirkére!

Tegyük a tepsit a sütőbe, ahol nagyjából 20 perc alatt készre sül a hús. Ha a csirke már omlós, a hummusz pedig aranybarna, extrán rápiríthatunk a kéregre a sütőnk grillfunkciójával.

Tálaljuk a sült csirkét zöldségkörettel vagy tetszőleges salátával.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!