A legfinomabb toszkán bableves

2021. november 14.
Nem baj, ha hidegebb idők jönnek, ilyenkor szeretjük a legjobban a finom, meleg leveseket. Ismeritek a toszkán bablevest? Hering András, a Nosalty főszerkesztője elkészítette nektek ezt az isteni zöldséglevest.

Egy szempillantás alatt az ősz kellős közepébe csöppentünk. A természet ilyenkor a legszebb, vörösben és sárgában díszelegnek a fák, a hűvös idő pedig egyelőre nem teher számunkra, sőt, felüdülés a forró nyár után. Szerencsére még rengeteg friss őszi zöldség van, amelyből főzhetünk, még csak most kezdődött el a sütőtökszezon, sárgarépából van még dögivel, és az egyik legjobb hüvelyes, a bab is a rendelkezésünkre áll, nem is beszélve a fodros kelről.

Hogy mit lehet készíteni mindebből? Az olaszok legfinomabb őszi levesét, a toszkán bablevest, vagyis a Zuppa Frantoianát!

Az olívatermelők kedvenc levese

Ezt az ízekben és alapanyagokban gazdag zöldséges bablevest a toszkán olívatermelők leveseként tartják számon. Az olívát az olaszok október végén és november elején szedik le, a gyümölcs ugyanis ekkorra lesz ízekkel teli, napérlelte. A termelők korán kezdik a munkát, a nap rövidsége miatt pedig nincs sok idő arra, hogy nagy ebédeket tartsanak a szüret közben, az olasz háziasszonyok ezért már kora reggel megfőzik a lélekmelengető minestrone levest. Az étel alapvetően húsmentes (bár vannak, akik az elején tesznek bele egy kis pancetta szalonnát) zöldségekkel teli, finom és laktató is.

babot a főzést megelőző este áztassuk be.

Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket „izzadni” nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.

Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük. Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.

Készítsük elő a fodros kelt!

Mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem.

A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.

Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal, tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logoOlvass tovább!