Lélekmelengető mézeskalácsos latte házilag

2021. december 16.
Már csak napok van hátra karácsonyig, ideje elkezdeni ráhangolni magunkat az ünnepre! A mézeskalácssütés mellett érdemes egy kis időt szánni mézeskalácsos szirup készítésére is, amivel fel tudod dobni a kávédat vagy készíthetsz belőle fantasztikus mézeskalácsos lattét. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere mutat is három receptet.

Az ősz beköszöntével a kávézókban a jeges kávékat leváltják az ünnepi lattecsodák, amiket szívesen választunk, ha épp a barátainkkal futunk össze egy jó beszélgetésre. De mi van, ha nincs kedvünk kimozdulni, vagy kimozdulnánk, ha lenne hova? Ilyenkor érdemes kreatívnak lenni, és elkészíteni a házi verzióját ezeknek a lélekmelengető forró italoknak. Az amerikaiak kedvencét, a sütőtökös lattét már megmutattam, és a YouTube-csatornámon is találtok ünnepi latteverziókat, de most jöjjön a karácsonyi nagy kedvenc!

Mézeskalács szirup

Nagyon sok kész szirupot lehet vásárolni, de ezek egyrészt elég drágák, másrészt nagyon könnyen el lehet készíteni házi körülmények között is a kedvenceinket. Mindössze cukorra és néhány fűszerre van szükségünk!

Ha pedig szeretnénk házi készítésű ajándékkal meglepni valakit, akkor ez a szirup remek gasztroajándék is lehet. De ha igazi ínyencséget szeretnél adni, akkor készítsd el ezt a sóskaramell-krémet.

Hozzávalók (2,5 dl-hez):

mezeskalacs-fuszerek

  • 400 ml szűrt víz
  • 200 g cukor
  • 1-2 fahéjrúd
  • 4 cm gyömbér feldarabolva
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 1 db vaníliarúd

Mézeskalácsszirup készítése:

  1. A cukrot a vízben alacsony hőmérsékleten feloldjuk. Azért érdemes szűrt vízzeldolgozni, hogy a vízben lévő klór vagy más íz és szagrontó anyagok ne kerülhessenek bele a szirupba, ne vigyék el az ízét.
  2. Ha tökéletesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a fűszereket,  és felforraljuk.
  3. Körülbelül 2 perc forralás után alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy csak szépen bugyogjon, és 25 percig főzzük fedő nélkül, néha megkeverjük.
  4. Leszűrjük, és üvegben 3-4 hétig tárolhatjuk.

A mézeskalácsos latte elkészítése

mezeskalacs-latte

Egy pohár aljára 1-2 evőkanál szirupot teszünk, hozzáadunk egy eszpresszót vagy caffé cremát. Tejet habosítunk (pohár méretétől függő mennyiségben), és ráöntjük a szirupos presszóra. A tetejét fahéjjal meghintjük.

Ha kíváncsi vagy, hogy én hogyan készítem, illetve jól jönne egy kávékísérő, kávébab formájú kávés sütirecept is, akkor nézd meg ezt a videómat is: 

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!