3 szuper halból készült karácsonyi főétel

2021. december 15.
Hosszú évek óta igaz ránk, magyarokra, hogy méltatlanul kevés halat fogyasztunk, pedig amellett, hogy egészséges, igazán sokféleképp készíthető. Bevált receptjeinkkel arra biztatunk, hogy ha máskor nem, legalább karácsonykor tegyél halételt az asztalra!

Az olyan tipikus halételek mellett, mint amilyen a karácsonyi halászlé vagy a klasszikus rántott ponty, igazán finom halas fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra. Édesvízi és tengeri halakkal is dolgozhatsz, ezeket is el lehet készíteni gyorsabban, szóval ahhoz, hogy halat egyetek karácsonykor, nem kell órákra bezárkóznod a konyhába! A rutinosabb halkészítők élő halat is vehetnek – ezekkel nyilván többet kell foglalatoskodni, ám a végeredmény mindenért kárpótol! –, de már szépen előkészített friss vagy fagyasztott halat is lehet kapni, amikből „edzettségi szintnek” megfelelően érdemes választani.

3 szuper halból készült karácsonyi főétel

Ez a halétel a kezdőkön sem fog ki, és kicsivel több mint fél órát kell rászánni az elkészítésére. Körülbelül tíz percre van szükség ahhoz, hogy a lazac készen álljon a sütésre, huszonöt-harminc percen át pedig a sütőben tökéletesedik a főétel. A grillezve is nagyon finom lazac mellé köretnek szuper a párolt vagy grillezett zöldség, saláta, de olyan tartalmasabb kísérő is szóba jöhet, mint a hagymás tört burgonya.

Mézes-mustáros lazac

Hozzávalók:

  • 500 g lazac
  • 50 g vaj
  • 4 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál durvára tört dió
  • Só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. A lazacot sóval és borssal fűszerezzük, amíg elkészítjük hozzá a mázat, addig hűtőbe tesszük.
  2. Egy kis edényben elkeverjük a mustárt és a mézet, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott vajat.
  3. Egy másik tálkában összekeverjük a zsemlemorzsát és a diót, azután félretesszük.
  4. A lazacokat egy tűzálló tálba sorakoztatjuk, a tetejét megkenjük a mézes-mustáros keverékkel, majd megszórjuk a diós zsemlemorzsával.
  5. Alufóliával letakarjuk, és a sütőbe toljuk (nem kell előmelegíteni!). Amikor a sütő 200 fokra melegedett, várunk 15 percet, és levesszük a lazacról az alufóliát. További 15 percig sütjük, folyamatosan rajta tartva a szemünket, nehogy túlzottan megpiruljon a tetején a dió és a zsemlemorzsa!

3 szuper halból készült karácsonyi főétel

Ne ijesszen el, hogy 1,5 kg tengeri sóra van szükség ehhez a recepthez, a végeredmény nem lesz ehetetlenül sós! Ez mindössze ahhoz kell, hogy a hal a végén porhanyós legyen, és amíg a sütőben pihen, a sónak köszönhetően különleges bánásmódban legyen része!

Sóban sült süllő

Hozzávalók:

  • 1 db 1,5-2 kg súlyú süllő (készülhet aranydurbincsból vagy tengeri sügérből is!)
  • 4 db citrom (lehetőleg bio)
  • 1,5 kg tengeri só
  • Az ízesítéshez bors és friss kakukkfű

Így készül:

  1. A halat alaposan megmossuk, majd egy papírtörlővel megszárítgatjuk. A hal belsejét sóval és borssal fűszerezzük, majd megtöltjük a karikákra vágott citrommal.
  2. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, amíg felhevül, előkészítjük a halat: egy tepsi aljába annyi sót öntünk, hogy legalább ujjnyi vastagon álljon. Erre fektetjük a halat, aminek a tetejét megszórjuk frissen vágott kakukkfűvel, azután befedjük a halat a megmaradt sóval.
  3. Mielőtt betolnánk a sütőbe, kevés vizet spriccelünk a sótakaróra.
  4. 30-40 perc alatt készül el, a megkeményedett sórétegből kiszabadítva fogyasztható, könnyű zöldségkörettel.

3 szuper halból készült karácsonyi főétel

Egy régi ismerős új ruhában azoknak, akik különleges karácsonyi halvacsorára vágynak: ha év közben többször is gyakori vendég nálatok a rántott ponty, karácsonykor kicsit felturbózhatod a jól bevált receptet. Az pedig, hogy sör is van a panírozáshoz használt tésztában, ne vegye el a kedved, az alkohol az utolsó cseppig elillan sütés közben!

Sörös-kukoricapelyhes rántott ponty

Hozzávalók:

  • 6 db pontypatkó
  • 200 g liszt
  • 300 g kukoricapehely
  • 2 dl sör
  • Só és bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez

Így készül:

  1. A halszeleteket megmossuk és ízlés szerint sózzuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a kukoricapehely harmadát, kevés borssal fűszerezzük.
  3. Két-három részletben hozzáöntjük a sört, és jól elkeverjük, ez lesz a panírozás alapja.
  4. A kukoricapehely megmaradt részét egy másik tálba öntjük, az olajat pedig felhevítjük egy serpenyőben.
  5. A pontypatkót először a sörtésztába mártjuk és megforgatjuk, azután a kukoricapehelybe tesszük úgy, hogy mindkét oldalára jusson a ropogós hozzávalóból.
  6. Forró olajban kisütjük, és még melegen tálaljuk.

3 szuper halból készült karácsonyi főétel

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?