Ez az 5 leggyakoribb hiba, amit karácsonyi süti sütésekor elkövethetsz

2021. december 20.
A kekszek, sütik sikere nem csak a befektetett időn múlik, sajnos akkor is elsülhet balul a konyhai szorgoskodás, ha órákon át dogloztál – ilyenkor végképp kiábrándító a kudarc, de most segítünk, hogy ne legyen benne részed!

Van, hogy a kellemetlen meglepetések már a tésztagyúrás során az utadba kerülnek, de az sem ritka, hogy a sütés után szembesülsz azzal, hogy valami „nem jól sült el”. Őszintén szólva nehéz eldönteni, hogy melyik a rosszabb, ezért olyan tippeket hoztunk, amelyekkel mindkettőnek elejét veheted! Itt vannak a leggyakoribb sütési hibák, amiket mostantól el is felejthetsz.

Az 5 leggyakoribb hiba, amit karácsonyi sütisütéskor elkövethetsz

Időhiány, kapkodás

Tudjuk mi is, hogy a karácsony előtti időszakban mindenkinek megsokszorozódnak a teendői, ez pedig sokszor kapkodáshoz vezethet. Ez még a gyakorlott sütisütőknek sem válik hasznára, hát még azoknak, akik csak ritkán szánják rá magukat a sütigyártásra! Ha tudod, hogy szűkén leszel az időnek, próbáld több részletben elosztani a tennivalókat, így a sütikészítés is ráérősebb lehet. A bevásárlást például már jóval hamarabb elkezdheted, a liszt, a cukor, a fűszerek, a lekvár – amik fontos hozzávalói például ennek a szilvás omlós szilvás linzernek – hosszú ideig is eláll, de a vajat és a tojást is beszerezheted pár nappal hamarabb. Sok sütitésztát nyugodt szívvel lefagyaszthatsz, vagy dönthetsz olyan mellett, amelyiknek kifejezetten jót tesz, ha pihen egy éjszakát a hűtőben. Másnap akkor már „csak” nyújtani, szaggatni, tölteni és sütni kell az édességeket.

Szemmértékkel mérni a hozzávalókat

A gyakorlott sütögetők, amikor már sokadszor készítik ugyanazt a desszertet, valószínűleg már érzésre is tudják, miből mennyi kell, vannak azonban olyan receptek, amelyek kivitelezéséhez nem szerencsés a szemmértékre hagyatkozni. A linzertészta például pont olyan, amelyiknél rendkívül fontos, hogy megfelelő legyen az összetevők aránya, ezért vétek hasra ütve kimérni a lisztet vagy „nagyjából annyi” vajat morzsolni a tésztához, amennyi elő van írva. Jobb óvatosan bánni az extra hozzávalókkal is: ha egy tésztához pluszban darált diót vagy kakaóport adsz, azt le kell vonni az eredetileg szükséges lisztmennyiségből, cukrozott kakaó esetén pedig azzal is számolni kell, hogy édesebbé teszi a süteményt, így kevesebb cukor is elég lesz hozzá.

Alábecsülni a hozzávalók hőmérsékletét

Azért, ha egy receptben szerepel, hogy a vajnak jéghidegnek, a tojásnak szobahőmérsékletűnek, az élesztő felfuttatásához használt tejnek pedig langyosnak kell lenni, hálásnak kell lenni, mert sok bosszúságtól kímél meg, ha ezekre az iránymutatásokra odafigyelsz. Csak hogy az omlós tésztánál maradjunk: ha a vaj nem elég hideg, a tészta nem fog rendesen összeállni, és minél tovább gyúrod-gyúrod, annál rosszabb lesz a helyzet, mert a kezed melegétől csak tovább olvad a vaj. A habcsókhoz, a az otthon készítve is mennyei Rákóczi túrós tetejére vagy bármilyen édességhez, amihez kemény habbá kell verni a tojásfehérjét, mindig szobahőmérsékletű tojást használj, mert így tudod a leggyorsabban a legjobb állagúra habosítani.

Kifelejteni a sütőpapírt

A sütikatasztrófák egyik gyakori oka az, hogy a várva várt végeredmény menthetetlenül odaragad a sütőformához, és képtelenség úgy kiszedni abból vagy leszedni róla, hogy aztán vállalható legyen a megjelenése. Éppen ezért, amikor a sütéshez vásárolsz, mindig ellenőrizd le, hogy van-e otthon sütőpapír. Ha esetleg megfeledkezel róla, és csak akkor eszmélsz rá, hogy nincs otthon, jobb híján vajazd ki, és szórd meg kevés liszttel a sütőformádat. Ez is segít abban, hogy ne tapadjon oda a remekműved!

Az 5 leggyakoribb hiba, amit karácsonyi sütisütéskor elkövethetsz

Sütési bakik

Amikor elrendezgeted a kiszaggatott kekszeket a sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsin, figyelj arra, hogy kellő távolságot hagyj közöttük. Azok, amelyekbe sütőpor is került vagy sok vajat tartalmaznak, a sütési idő alatt jelentősen szétterülhetnek, és ha nincs elég helyük a terjeszkedéshez, egymásba érhetnek, összeragadhatnak. A sütési idő nagyban függ a sütő típusától, ezért mindig fontos, hogy résen légy: a linzertészta különösen könnyen odakap már akkor is, ha csak 2-3 percet csúszol, és úgy kevésbé lesz mutatós, szárazabb lesz az állaga és az ízén is ronthat a túlsütés. Ha viszont piskótát vagy másmilyen tortát sütsz, mindig végezz tűpróbát azelőtt, hogy lekapcsolnád a sütőt, mert ha a belseje nyers marad, minden munkád kárba vész! Ha úgy látod, hogy kell még egy kis idő a sütinek ahhoz, hogy átsüljön, de tartasz tőle, hogy a teteje megég, teríts rá alufóliát vagy egy darab sütőpapírt, így belül megsül, de felül nem fog megfeketedni!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?


Gasztró