Így csinálhatsz tökéletes karácsonyi habcsókot otthon!

2021. december 13.
A habcsók készítése során a munka rád eső részét körülbelül tíz perc alatt letudhatod, a többi a sütő dolga lesz – most minden elmondunk, mire figyelj, hogy ne szúrd el abban a rövidke időben!

A habcsók készítésével sok legyet ütsz egy csapásra: ha belefogsz, nemcsak közkedvelt karácsonyi édességet tehetsz az asztalra, hanem ezzel egy időben ehető díszt is sütsz, aminek egyik nagy előnye, hogy a korábban elkészített sütik után megmaradt tojásfehérjét maradéktalanul lehet hasznosítani. Köss a habcsókra selyemszalagot, és akaszd a fára, kreálj belőle asztaldíszt az ünnepi ebédhez vagy vacsorához, esetleg díszítsd vele a fa alá kerülő ajándékcsomagokat!

A tökéletes házi habcsók titka

Az első és legfontosabb szabály, amit a tökéletes habcsók készítéséhez szem előtt kell tartani, az az, hogy minél frissebb tojást érdemes használni a nagy műhöz. Hiába nem járt még le a szavatossági ideje, abból a tojásból nem fog olyan jól sikerülni a habcsók, amelyik már 1 hete a hűtőben csücsül, mint abból, amelyiket frissen hozod haza a piacról.

Tojásfehérjéből egyébként nemcsak habcsókot lehet készíteni, hanem isteni Pavlova tortát vagy akár felhőkenyeret is süthetünk belőle!

A tojás mennyiségét soha nem darabban kell megadni a receptben, hanem grammban, ugyanis szigorúan ehhez kell igazítani a porcukor mennyiségét (mindig kétszer annyi porcukrot kell venni, mint amennyit a tojásfehérje nyom, azaz 100 g tojásonként 200 g porcukrot kell számolni).

Apropó porcukor: nem váltható ki kristálycukorral még részben sem – a habcsók utánozhatatlan állagához porcukorra van szükség, ha ez netán nincs otthon, ne is fogj hozzá, mert kárba vesznek az alapanyagok és a ráfordított munkád is!

Meseszép karácsányi habcsók

Hozzávalók:

  • 200 g friss tojásfehérje
  • 400 g porcukor
  • 1 csipet só

Így készül:

  1. A tojásokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját.
  2. Kimérjük a tojásfehérjét, és a robotgép üstjébe tesszük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, és magas fokozaton elkezdjük habosítani.
  3. A tojáshab állaga akkor lesz olyan, mint a „nagykönyvben”, ha szobahőmérsékletű tojással dolgozunk, ezért érdemes már kicsivel a felhasználás előtt kivenni a hűtőszekrényből.
  4. Amikor kezd krémesedni a tojáshab, a tálba szitált porcukrot elkezdjük belekanalazni. A türelem ezúttal is rózsát terem: több kisebb részletben adjuk hozzá a cukrot!
  5. Kemény habbá verjük, majd habzsákba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formákat rajzolunk vele.
  6. A habcsókot sosem sütni, sokkal inkább szárítani kell: a lehetőleg légkeveréses sütőt 100 fokra melegítjük elő, betoljuk a tepsit, ha van légkeverés funkció, azt használjuk, ha nincs, akkor a sütőajtót résnyire nyitva hagyjuk.
  7. 2,5–3 órán át szárítjuk a habcsókokat, sajnos nincs meg ennél rövidebb idő alatt. Ha azt gondoljuk, hogy magasabb sütési hőfokkal lefaraghatunk az időből, tévedünk: a túl meleg sütőben a habcsók kívül megég, belül pedig nyers és ragacsos marad!

A tökéletes házi habcsók titka

Dekoráld kedvedre!

A tepsire nyomott habcsókokat és habkarikákat színes cukorgyönggyel varázsolhatjuk még ünnepibbé, de jó ötlet az is, ha egy csipetnyi ételszínezővel tesszük szebbé még azelőtt, hogy a habzsákba töltenénk. A legpraktikusabb poralapú ételfestéket használni, hogy ne borítsa fel az egyensúlyt a gondosan kimért hozzávalók között!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?