Mutatunk egy szuper módszert, amivel garantáltan szaftos szűzpecsenyét tudsz sütni, ráadásul pofonegyszerűen: a titok, hogy az egészben hagyott húst először hirtelen, forró zsiradékban kérgesítjük, majd sütőben sütjük, és (nagyon fontos lépés) szeletelés előtt még tíz percig pihentetjük. Így a kéreg bent tartja a húsban a nedvességet, lesz egy omlós, puha belső és egy ropogós, ízes külső rész. A sütőben szeletekre vágott hagyma és édes szőlő aromája járja át a húst, ami izgalmas komplexitást ad az ételnek – innentől már a mi dolgunk eldönteni, hogy könnyed zöldségkörettel vagy egy jó adag hagymás krumplival kínáljuk!
Hozzávalók:
- 1 kg sertésszűz
- só és bors
- 2 ek. dijoni mustár
- 3 ek. szőlőmagolaj
- 2 csésze magnélküli vörös szőlő
- 1 nagyobb fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
- A húst (maradjon egészben) töröljük szárazra, majd sózzuk és borsozzuk minden oldalon. Dörzsöljük be az egész húst mustárral.
- Hevítsünk olajat közepes-magas lángon egy olyan serpenyőben, amit később sütőbe is tudunk tenni. Dobjuk rá a húst, és minden oldalát pirítsuk aranybarnára. Dobjuk mellé a felszeletelt hagymát és a szőlőszemeket, és süssük 15-18 percig a sütőben.
- Ha elkészült, tíz percig pihentessük a húst, majd szeleteljük fel. Közben tegyük vissza a hagymás szőlőt a sütőbe, és várjuk meg, míg a szőlőszemek teljesen megpuhulnak és összeesnek (ez még nagyjából 8-10 perc). A felszeletelt hús tegyük vissza a hagymás-szőlős ragu tetejére, tetszőleges körettel tálaljuk.
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images