Krémes epres lepény 30 perc alatt

2022. június 05.
Ez a krémes lepény lesz a kedvenced az eperszezonban, a legjobb pedig, hogy más gyümölccsel is tökéletesen működik. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja a receptet.

Az eperszezon kezdetével naponta tucatnyi édes epres süteményrecepttel találkozhatunk az interneten, így nem csoda, ha mi is megkívánjuk a pirosban pompázó finom desszertek egyikét. Legyen akár hétvége vagy hétköznap, a következő édes lepényt egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük, kiváló kísérője lehet egy jó kávénak vagy teának, de akár magában is tökéletes desszert lehet.

A mézes krémsajttal megkent leveles epres lepény egyszerű és szép, a pisztácia pedig izgalmas textúrát és extra ropogást ad hozzá.

Fontos tipp, hogy sütés előtt egyenletes rétegben kenjük meg a tésztalapot mézes krémsajttal úgy, hogy a széleit 1-1 centire kihagyjuk. Figyeljünk rá, hogy ne kenjük meg túl vastagon, különben előfordulhat, hogy átázik sütés közben.

Ideális esetben az elkészítés napján fogyasszuk el az epres lepényt, de ha mégsem fogyna el, tartsuk hűtőben, mivel tejterméket tartalmaz, 3 napig fogyasztható. A leveles tésztaalapnak hála bármikor újramelegíthető sütőben vagy egy tapadásmentes serpenyőben is (az alja könnyen átmelegíthető és ropogósra süthető).

A krémsajtot és a leveles tésztát szobahőmérsékletűre melegítjük. Az epret megmossuk, kicsumázzuk (vagy csak egyszerűen levágjuk a leveles részeit), majd keresztben vékony karikákra szeleteljük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Tegyük a krémsajtot és a mézet egy keverőtálba, és dolgozzuk össze. Helyezzük a leveles tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy villával finoman szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon a tészta belsejéből (így nem fog sütés közben a tészta felhólyagosodni és kellően tud szellőzni).

Egyenletes rétegben kenjük meg a tésztalapot mézes krémsajttal úgy, hogy a széleit 1-1 centire kihagyjuk. Figyeljünk rá, hogy ne kenjük meg túl vastagon, különben előfordulhat, hogy átázik sütés közben.

Az édes krémmel megkent tésztalapra esztétikusan rétegezzük a karikázott epret. Ha több eper marad, nyugodtan vigyünk fel rá egy második réteget is.

Óvatosan hajtsuk be a leveles tészta üresen hagyott szegélyeit, majd mehet a sütőbe: 180 fokra melegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy a tészta aranybarnára és ropogósra süljön, ne maradjon nedves a krémtől és a lédús epertől).

Vegyük ki a sütőből, és csorgassunk rá mézet, szórjuk meg tört vagy zúzott pisztáciával. 15 percig hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Ezt is készítsd el!