A legfinomabb tavaszi spárgasaláta

2022. május 22.
Egy igazi tavaszi salátára vágysz? Na meg itt a spárgaszezon is! Hering András, a Nosalty főszerkesztője elhozta ezt a különleges salátát, amelyet a harsogó spárga, a snidling, a fürjtojás és egy hihetetlenül különleges, mégis nagyon ízletes alapanyag, az orgona virága határoz meg.

Ha tehetnénk, májusban minden egyes ételhez spárgát adnánk, ez a pár hét ugyanis egyáltalán nem elég ahhoz, hogy rendesen kiélvezzük a tavaszi zöldség minden ízét és jótékony hatását.

Ha egy zöldséget úgy kell megbecsülni, mint az aranyat, akkor kötelességünknek érezzük, hogy a spárgát igazán királyi ételekben használjuk fel. Nem szerénykedünk, a következő tavaszi spárgasaláta talán az egyik legkülönlegesebb salátarecept az oldalunkon, amely nem fukarkodik az ízgazdag és minőségi alapanyagokban.

A friss saláta a fürjtojásnak és egy nagyon lágy és selymes ricottás-pisztáciás-snidlinges-parmezános krémnek köszönhetően már önmagában is isteni lesz, ha viszont tálalás előtt még egy kevés tiszta (nem útmentéről származó) friss és illatos orgonával szórjuk meg, nos, itt már nehéz szavakba önteni, milyen is lesz az ízélmény.

Kezdjük a krém elkészítésével! Tegyük a ricottát, pisztáciát, snidlinget, parmezánt, fokhagymát, olívaolajat, a citromlevet, egy kevés sót és fekete borsot a turmixgépünkbe, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat kenhetően krémesre. A snidlingtől és a pisztáciától élénkzöld színű kencét kell, hogy kapjunk.

Forraljunk fel egy főzőedénybe vizet egy kevés sóval. Amíg melegszik a víz, mossuk meg, majd karikázzuk fel a retket, vágjuk finomra a maradék snidlinget.

Tegyük a forrásban lévő, enyhén sós vízbe a spárgát, majd közepes hőfokon blansírozzuk, maximum 5 percig. Ezután tegyük át jeges vízbe pár perce, majd a hideg vizes fürdőből kivéve hagyjuk őket szobahőmérsékleten megszáradni.

Melegítsünk vizet a tojásfőzéshez, majd a forrásba lévő vízbe óvatosan tegyük bele a fürjtojásokat, mindössze 1,5-2 percig főzzük őket. Ekkor a fürjtojások belseje még enyhén folyós sárgáját, de már szilárd, megfőtt fehérjeállagot rejt. A főzési idő lejárta után tegyük át őket is a jeges fürdőbe, majd pár perc eltelte után nagyon óvatosan pucoljuk meg őket. A legjobb módszer, ha a víz alatt pucoljuk őket, így könnyebben megtörhető és lehúzható az apró tojások héja és hártyája.

Jöhet a tálalás! Vegyük a lapostányérokat, majd kenjük meg őket maximum két evőkanál ricottakrémmel.

A krémre óvatosan helyezzünk rá nagyjából 6 szál spárgát, a retekszeleteket, a félbevágott fürjtojásokat, majd szórjuk meg a maradék snidlinggel, sópehellyel, frissen őrölt fekete borssal, díszítsük orgonaszirmokkal.

Végezetül pirítsunk mellé friss bagettkarikákat, locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal vagy fehér balzsamecettel. Kenjük meg a bagettszeleteket a frissítő ricottakrémmel, és fogyasszuk mellé a blansírozott spárgát, folyós fürjtojást és a ropogós retekszeleteket.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Készítsd el ezt is!