Ráncos krumpli a Kanári-szigetekről, amit ki kell próbálnod

2022. július 03.
Egyenesen a Kanári-szigetekről érkezett az asztalunkra. Hering András, a Nosalty főszerkesztője megmutatja nektek a sófürdőben készült, ráncos krumpli receptjét.

A papas arrugadas szó szerinti jelentése ráncos burgonya, amely a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek jellegzetes étele. A Kanári-szigetek lakosai a burgonyát papasnak nevezik, míg Spanyolország más részén inkább patatának hívják. Ehhez az ételhez mindössze két összetevőre van szükség: kis szemű burgonyára (nem azokra a hatalmas szörnyekre, amelyeket megszoktunk a szupermarketekben, inkább válasszunk a piacon apróbb szemű burgonyát vagy újkrumplit) és durva tengeri sóra. Eredetileg a burgonyát tengervízben főzték, de bőséges tengeri só hozzáadásával ízében és ráncos megjelenésében is hasonló eredmény érhető el.

Tipp: ne pucold meg a burgonyát, csak ügyelj arra, hogy főzés előtt alaposan tisztítsd meg. Tálald a papas arrugadast kis tányérokon köretként halhoz vagy húshoz, netán előételként a hagyományos kanári-szigeteki mártások, mojo picon vagy mojo cilantro mellé.

Mivel lesz tökéletes a kanári-szigeteki ráncos krumpli?

Mojo picón, azaz spanyol pirospaprikaszósz és mojo verde, azaz spanyol zöldmártás készült hozzá. Hogy melyik hogyan készül?

Minden mojoszósz (ejtsd: moho) szülőhazája a spanyol Kanári-szigetek. Valójában a mojo picón (pirospaprikaszósz) és a mojo verde (jelentése szó szerint „zöld szósz”) a régió leghíresebbjei, és gyakran a másik legnépszerűbb slágerétellel, a papas arrugadasszal (spanyol ráncos krumpli) mellé tálalják őket. A mojo egy nyers, friss és élénk szósz, amelyet fűszerként, feltétként vagy pácként használnak még halhoz, csirkéhez, zöldségekhez (de tulajdonképpen bármihez jó). Nem túlzás, készülj fel arra, hogy ezután MINDENRE mojo szószt fogsz tenni. Ezek a mojók lehetnek vörösek vagy zöldek, és néha fűszeresek, akárcsak a mojo picón. Tálald őket tapaszként házi sült burgonyával vagy patatas arrugadasszal.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Készítsd el ezt is!