Húsbavágó! – egy egész héten át háttérbe szorulnak a húsos recepteket a Nosalty-n

2022. június 15.
A húsmentesség világnapja alkalmából Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinja, a Nosalty idén is figyelemfelkeltő kampányban kezd: a Húsbavágó! nevű kezdeményezés keretein belül egy egész héten át háttérbe szorulnak a húsos recepteket az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánl gasztroközösségének.

A tavaly első ízben életre hívott Húsbavágó! elnevezésű kampányunk idén is folytatódik: egy hétre a háttérbe szorítjuk az összes hústerméket tartalmazó receptet az oldalunkon, ezzel figyelmeztetve minden szakácsunkat és olvasónkat: a klímaváltozás sajnos létezik, a húsfogyasztás visszafogása pedig az egyik legkönnyebben megléphető döntés, amivel egyén szinten is tehetünk ellene.

Sokat gondolkodtunk, meglépjük-e, de végül az igen győzött. Biztos lesznek haragosaink, vagy akik nem értik, ellenzik, feleslegesnek tartják, de szerintünk a bolygónk vészesen csökkenő élelmiszerhiánya és a klímaváltozás napjaiban itt az idő a drasztikusabb lépésekre.

Így tehát a húsmentes világnap alkalmából újra megragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a magyar társadalom figyelmét egy világszintű problémára, az ipari húsfogyasztás káros hatásaira és a táplálkozással kapcsolatos életmódváltás lehetőségére. A fenntarthatóbb főzés ösztönzése érdekében háttérbe szorítjuk a húst és a hússzármazékokat tartalmazó receptjeinket a Nosalty oldalán, helyettük pedig számos izgalmas húshelyettesítő és húsmentes recepttel nyújtunk alternatívát.

nosalty-husbavago-vega-husmentes-recept

Hogy miért csináljuk ezt?

Érted és magunkért. Táplálkozási szakértők és a Greenpeace jelentése szerint az emberek általában túlságosan sok húst és tejterméket esznek. Persze vannak, akik kevesebbet, és vannak, akik sokkal többet fogyasztanak másoknál, de összességében nézve jóval nagyobb az állati eredetű termékek iránti igény, mint amennyit a bolygónk elbírna. Az Amazonas-vidéken és a dél-amerikai erdőkben évről évre újabb területeket égetnek porrá, hogy megtisztítsák a földet, ahol aztán takarmánynövényeket termesztenek és állatokat legeltetnek. Az erdőirtások száma idén ismét rekordot döntött. Egyre több természetes élőhelyet áldozunk be az állattenyésztés érdekében: ma már ott tartunk, hogy a Föld szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére vagy takarmánytermesztésre használják.

Világos, hogy hosszú távon nem fogunk tudni ilyen mennyiségű húst termelni, mint most

A kiterjedt hús- és tejtermelés rendkívüli mértékű környezetszennyezést vagy inkább rombolást okoz: tönkreteszi az erdőket, a Föld zöldterületének egynegyedén legeltetés folyik, elszennyőzednek a vizek, és a tehenek metánkibocsátása melegedést okoz. A klímaválság az emberi tevékenység következménye, amiben óriási szerepet játszik az, hogy mit és hogyan eszünk. Az élelmiszerek előállítása, a szállításuk, a csomagolásuk óriási terhelést jelent a Föld számára, de már kis lépésekkel is nagy változást tudunk elérni a saját életünkben is.

Hiszünk benne, hogy amit főzünk (és ahogyan főzzük), egy hatalmas felelősség és edukációs vállalás részünkről, mellyel lépnünk kell a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Küldetésünk a Nosaltynál, hogy inspirációt nyújtsunk a főzéshez. Az általunk ajánlott receptötletek a mi konyhánktól a ti étkezőasztalaitokhoz jutnak el. Az egyhetes húsételektől való tartózkodás azt jelenti, hogy erőforrásainkat felhasználva receptajánlóinkat „klímabarátabb” ételekre összpontosítjuk. Reméljük, hogy minél fenntarthatóbban főzünk mi, annál tudatosabbá és felelősségteljesebbé válnak a magyarok főzési és étkezési szokásai is.

Tudjuk, hogy egyesek azt feltételezhetik, hogy ez a döntés vendettát jelent az állatokra nézve – vagy azokra, akik megeszik őket – , pedig valójában a kampány nem azért született, mert mi nem kedveljük a rántott húst vagy a marhapörköltet. Sőt, mi is nagyon szeretjük őket! Viszont a saját kényelmünk, igényeink és ízlésünk szem előtt tartásánál fontosabb számunkra a jövőnk, a Föld védelme, amit mi a fenntarthatóbb étkezéssel tudunk előremozdítani. Így azt gondoljuk, hogy ha most csak egy hétig is, de nem akarjuk, hogy minden a húsról szóljon, arról az alapanyagról, amely a világ egyik legsúlyosabb éghajlatváltozás-gerjesztője.

Úgy gondoljuk, hogy ez a döntés nem húsellenes, hanem inkább bolygóbarát

Bármelyikünk számára (vagy legyen szó a Nosalty esetében egy vezető online gasztromagazinról), aki egy fenntarthatóbb főzési és étkezési módot képzel el, az első lépésként a húsfogyasztást kell csökkentenie. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csaknem 15 százaléka az állattermelésből származik. A húsból készült ételek a legtöbb kultúrában kiemelt helyet foglalnak el a mindennapi táplálkozásunkban, a modern technológia és gazdaság pedig egyre nagyobb tömegeknek teszi lehetővé rendszeres fogyasztásukat. Ebből kifolyólag az emberiség húséhsége folyamatosan nő, ahogy az ár is, amit bolygónk fizet mohóságunkért.

Csak a húsfogyasztás drasztikus csökkentése mentheti meg a bolygót

Hogy mit tehetünk a Nosaltyval és veled közösen a probléma csökkentése érdekében? Június 13-án, a húsmentesség világnapjához csatlakozva figyelemfelkeltő akcióba kezdtünk: egy egész héten elbújtatjuk a húsos recepteket az oldalon, nem jelennek meg receptválogatásainkban, cikkeinkben, hírleveleinkben, Instagram-profilunkon és más közösségimédia-felületünkön. Alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat, megoldásokat, vega és vegán receptúrákat ajánlunk nektek.

nosalty-husbavago-vega-husmentes-recept

És persze tudjuk, hogy te pedig a legjobb otthoni szakács akarsz lenni, aki napról napra izgalmas fogásokkal szeretne örömet szerezni családjának, barátainak vagy éppen saját magának. Hidd el, ez lehetséges kevesebb hússal vagy akár teljesen húsmentesen! Hús nélkül is lehet finom és változatos ételeket az asztalra varázsolni, melyeket nemcsak a vegetáriánusok és a vegánok, de a húsevők is örömmel fogadnak. Ebben pedig továbbra is melletted állunk, a közös ügyben is a segítségetekre leszünk.

Manapság rengeteg finom húsmentes receptet találhatsz a Nosaltyn is, sokféle vegetáriánus és vegán ételt rendelhetsz a kávézókból és éttermekből, a boltok polcain pedig egyre több új és egészséges termék jelenik meg. Emellett rengeteg tudományos cikket olvashatsz arról, hogy milyen pozitív hatásai vannak a hús- és tejtermékfogyasztás mérséklésének. Egyre többen vannak, akik úgy döntenek, hogy vegetáriánus vagy vegán diétára állnak át egészségügyi, klímavédelmi, állatvédelmi, vagy egyéb etikai okok miatt. A Húsbavágó! kampány egy hetében számos cikkel, videóval és recepttel segítünk a szemléletformálásban, vagy csak abban, hogy megtapasztald, hogy a húsmentes ételek sokkal izgalmasabbak, mint azt gondolnád.

Boldog húsmentes hetet, és sok mennyei húsmentes fogást kíván:

Hering András, a Nosalty főszerkesztője

Olvass tovább!