A tökéletes francia spárgakrémleves receptje

2022. június 19.
Még a spárgaszezon végére Hering András, a Nosalty főszerkesztője elkészítette a franciák egyik alfa és omega levesét, a vichyssoise-t. Amibe némi csavarral most spárga került.

A vichyssoise a francia konyha egyik legnépszerűbb levese a hagymaleves mellett. Az eredetileg burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből, csirkealapléből és egy kis fehérborból készülő francia klasszikusból most spárgakrémlevest készítettem, hiszen pár apró csavarral gyakorlatilag bármilyen más szezonális zöldség hozzáadásával mennyein krémes levest főzhetünk, amit akár hidegen és melegen is fogyaszthatunk, ahogy azt a klasszikus vichyssoise esetében is teszik. Feltétként különösen jól illik rá a házi készítésű snidlingolaj, de fokozhatjuk még pirított gombával, paprikamagolajjal, dióolaj vagy szarvasgombaolajjal.

Tudtad?

A vichyssoise, avagy a franciák egyik legkedveltebb, általában hidegen tálalt póréhagymás-krumplis krémlevese 1917-ben került az USA-ba, amikor is a New York-i Ritz-Carlton hotel séfje, a francia Louis Diat fel nem szolgálta anyaországa klasszikusát, hogy lehűtse az elegáns vendégeket. (A hideg levesek egyébként sokkal nagyobb népszerűségnek örvendtek a modern hűtőberendezések és a légkondi bevezetése előtt, főként a II. világháborút megelőző időkben.)

Elkészítés:

Forrásban lévő sós vízben blansírozzuk a spárga hegyeit, amíg ropogós-puhák nem lesznek, körülbelül 1 percig. A spárgahegyeket szűrőedényben lecsepegtetjük, és hideg víz alatt felfrissítjük. Megszárítjuk, hosszában ketté is vághatjuk őket, majd félretesszük.

Felolvasztjuk a vajat egy főzőedényben. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a fehérbort, közepes lángon kevergetve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a spárgaszárakat, a felkockázott burgonyát, az alaplevet (vagy vizet) és egy szál kakukkfüvet, majd felforraljuk. Ha zellert is szeretnénk hozzáfőzni, szintén ezen a ponton adjuk hozzá. A hőt alacsonyabbra csökkentjük, lefedjük, és addig főzzük párolva, amíg a burgonya megpuhul, körülbelül 15-20 percig.

Kivesszük a kakukkfűágat, és lepürésítjük a levest egy turmixgépben vagy kézi mixerrel, majd hozzákeverjük a tejszínt (esetleg magas zsírtartalmú tejet, de cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre is), sót, fehér borsot, esetleg egy késhegynyi szerecsendiót.

Hagyjuk a levest szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára vagy egy éjszakára lehűtjük. Másnapra érnek össze igazán ízei, fogyaszthatjuk hidegen és melegítve is.

A levest tálakba öntjük, és meglocsoljuk házi készítésű snidlingolajjal vagy tejszínnel. A spárgacsúcsokkal díszítjük, és tálalhatjuk is.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Olvass tovább!