Sárgaborsó-főzelék spenóttal megbolondítva

2022. szeptember 04. |

Ha a sárgaborsóról beszélünk, nem kell, hogy iskoláskorunk nem túl kellemes emlékei jussanak eszünkbe. A Nosalty főszerkesztője, Hering András megmutatja nektek, hogyan lehet ezt a főzeléket istenien elkészíteni.

A sárgaborsó az európai, így a magyar konyhában már régóta ismert és használt alapanyag. Az utóbbi években számos kutatás igazolja a hüvelyesek, köztük a sárgaborsó egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A sárgaborsó rengeteg, a szervezet megfelelő működéséhez szükséges értékes tápanyagot, biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Főzzünk egy (tényleg) jó sárgaborsó-főzeléket!

Az emberek többsége nem tudja, miből lesz a sárgaborsó

A sárga- vagy felesborsó valójában maga a zöldborsó, vagyis hántolt borsó. A Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározása: a hántolt borsó az étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárga- és zöldborsóból hántolással és azt követő osztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett termék – olvasható a Wikipédia oldalán.

A sárgaborsó tehát a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény.

A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától, és ezután a külső halvány héjazattól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik.

sargaborso-fozelek-nosalty

Nem kell betonállagúra főzni

Felejtsünk el mindent, amit eddig „betonfőzelékként” ismertünk, tegyük inkább frissé és krémessé a sárgaborsó-főzeléket. Például ebben a receptúrában sem adtam hozzá lisztet (vagy más sűrítőanyagot), helyette egy-egy teáskanál pirospaprikával és zaatarral fűszereztem, alaplében, friss spenótlevelekkel főztem össze, végül fél citrom levével és joghurttal tettem frissítővé és krémesebb állagúvá. És bár a zaatarral való fűszerezést opcionálisnak jelöltem a receptben, szerintem vétek kihagyni, mivel az illata semmihez sem fogható.

De mi az a zaatar?

A zahtar, vagy za’atar, egy összefoglaló név a Közel-Keleten használatos népszerű zöldfűszerkeverékre, az arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeverékére. A név a szíriai oregano neve is, nem csak a keverék neve. Maga a receptúra változik országról országra, faluról falura, családról családra, attól függően, melyek a helyi jellegzetes, szárított zöldfűszerek. A fűszerkeverék – magából a növényből, vagyis zaatarból – szárított kakukkfűből, sumacból (szumákból) és pirított szezámmagból áll. Ezen a három összetevőn kívül kerülhet bele római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt csicseriborsó is. A nyugati világban kapható kész keverékek tartalmaznak kakukkfüvet, őrölt sumachot, szezámmagot, tengeri sót, néha római köményt és feketeborsot is.

sargaborso-fozelek-nosalty

Főzzünk spenótos sárgaborsó-főzeléket fűszeresen és krémesen!

Elkészítés:

  • A sárgaborsót vagy előző este, vagy főzés előtt 1 órával áztassuk be. Akkor sincs gond, ha nincs időnk az áztatásra, ebben az esetben is isteni főzelékünk lesz, csak egy picivel tovább kell főznünk a sárgaborsót. Ebben az esetben se hagyjuk ki az öblítést (átmosást), válogassuk át, tegyük félre.
  • A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze egy mozsárban.
  • Egy főzőedényben melegítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Dinszteljük üvegesre (4-5 perc alatt), majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után szórjuk rá a pirospaprikát és a zaatart, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel fél deci vízzel.
  • Amikor a fűszerek krémessé oldódtak a hagymákkal, adjuk hozzá a sárgaborsót, alaposan keverjük át a fűszeres-hagymás alappal.
  • Öntsük fel 1 liter alaplével, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a hőfokot, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd időközönként kevergetve 60-70 perc alatt főzzük puhára a sárgaborsót.
  • Az utolsó pár percben szórjuk bele a megmosott (bébi)spenótleveleket. Ha friss parajleveleket (tehát nem bébispenótot használunk), a nagyobb és vastagabb szárakat csípjük le, mossuk meg alaposan, majd 3 nagy marékkal keverjünk a főzelékhez. A spenót nagyon hamar összeesik a hő hatására, így figyeljünk rá, hogy tényleg csak a főzés utolsó lépésében adjuk a főzelékhez, alig 2 perc alatt megpuhul.
  • Mivel a végeredményben egy sűrű (ráadásul magától is nagyon könnyen sűrűsödő) főzeléket főzünk, ezért semmi szükség liszt vagy más sűrűsítést szolgálaló alapanyag hozzáadására. Inkább lazítsuk fel, és tegyük frissé egy fél citrom frissen facsart levével, de adhatunk hozzá 1-2 evőkanál natúr vagy görög joghurtot is. Utóbbiak krémesebbé és lágyabbá teszik a menzákon „betonfőzeléknek” csúfolt ételt.
  • Tálaljuk frissen sütött hús-vagy zöldséggolyókkal, köftével, de süthetünk mellé tojást is. Én mindig extra adag joghurttal eszem.sargaborso-fozelek-nosalty

Extra tipp

A többi hüvelyeshez hasonlóan a sárgaborsót is érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és csökkenjen a főzési ideje. Jól illik hozzá a fokhagyma, rozmaring, koriander, petrezselyemzöld, pirospaprika, chili, gyömbér, kurkuma, római kömény is. Legismertebb elkészítési módja a főzelék. Jó hír azonban, hogy a kevésbé egészséges, klasszikus rántást és habarást akár el is felejthetjük, a sárgaborsó ugyanis alapból elég sűrűre fő. Ha mégis ragaszkodunk a sűrítéshez, ajánlott önmagával sűríteni az egészséges életmód jegyében. A főzeléken kívül készíthetünk belőle krémlevest, pürét, fasírtot. Megállja a helyét egytál- és rakott ételek, saláták, levesek összetevőjeként is.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

 

Olvasd el ezt is!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A legropogósabb rántott cukkini titka cukkini

A legropogósabb rántott cukkini titka