Téli leves hideg napokra: tárkonyos húsgombócleves

2022. november 27.
Télen különösen szeretjük a kiadós és laktató leveseket. Hering András, a Nosalty főszerkesztője egyenesen Erdélyből hozta el nektek ennek a savanykás-tárkonyos gombóclevesnek a receptjét.

Először is nagy köszönet jár annak a bárkinek, aki elsőként készített gombóclevest a világ történetében. Az ötlet, hogy egy tál gőzölgő, melengető, ízes lében még húsos labdacsokat is találjon a kanalazó, egyszerűen zseniális. Főleg olyankor, amikor a belső melegedés a legfontosabb: az őszből télbe hajló időszak borongós napjain tökéletes választás lehet egy gombócleves. Jöjjön most egy nem akármilyen, krémes-savanykás-tárkonyos verzió.

Tárkonyosan, ahogy kell

Az erdélyi ételekben talán már találkozhattunk a tárkonnyal: ez az izgalmas, mégis elhanyagolt fűszernövény utánozhatatlan ízt ad mindennek, mégsem foglalja el magának a teljes aromaterepet.

Tökéletes kiegészítő fűszer, amelytől karakteres lesz bármilyen leves, egytálétel vagy főzelék.

Érdekes módon receptekben gyakran jelenik meg valamilyen savanykás alapanyag mellett: ecet, citromlé, esetleg joghurt kísérheti a fűszert. Erdélyben külön tárkonyecetet is készítenek, ilyenkor a két aroma frigye egy üvegbe zárva várja a kamrában, hogy életet lehelhessen az ételekbe.

A legegyszerűbb húsgombóc

A gombócleves gombóc részét pofonegyszerűen letudhatjuk: a fasírtra hajazó massza aromás lesz a fokhagymától és a petrezselyemtől, a levesben pedig tökéletes állagúra fő majd. Persze arra érdemes odafigyelni, hogy ne rögtön eresszük őket a forró lébe, hanem csak a krumplival együtt, a főzés utolsó 15-20 percében.

tarkonyos-husgombocleves-nosalty2

Zöldségekkel zsúfoltra főzve

És ha a húsos gombócok jelenléte még nem lenne elég, ne aggódjunk, zöldségekben is bővelkedik a leves. A sárga- és fehérrépa, zeller és burgonya mind hozzáadnak a fogás laktatófaktorához, azaz egyszerűen lehetetlen, hogy egy (vagy két) tányér után éhesen álljunk fel az asztaltól.

Főzzünk erdélyi tárkonyos húsgombóclevest!

A darált húst összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, reszelt fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel. Ízesítjük sóval, borssal, majd alaposan összegyúrjuk. 20 perce félretesszük, majd nedves kézzel diónyi gombócokat gyúrunk belőle.

tarkonyos-husgombocleves-nosalty2

Kevés olajon aranysárgára dinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, összeforgatjuk, majd 3 percig pirítjuk.

Felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal, és addig főzzük, amíg félig(!) puhulnak a zöldségek (nagyjából 10-15 percig).

Ezután mehet a levesbe a kockákra vágott burgonya és a húsgolyók is, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg minden alapanyagunk puhára fő a levesben (nagyjából további 10-15 percig). Legvégül öntsük nyakon fehérborecettel, hogy kellően savanykás legyen. A tejfölt keverjük ki két nagyobb merőkanál levessel, öntsük vissza, majd forraljuk össze.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Ezt is készítsd el!