Vannak olyan napok, amikor leginkább egy egyszerű, mégis ízes tésztaételre vágyunk – ezeken a napokon tökéletes választás lehet a pasta alla norma, ami egy tradicionális szicíliai fogás. Lényegében a legegyszerűbb paradicsomos tésztát turbózzák fel egy kis sült padlizsánnal, amitől nemcsak tartalmasabb és laktatóbb, de sokkal karakteresebb is lesz az étel – a padlizsán diós, földes ízével mélységet és textúrát is ad neki.
Ha egyszerű tésztát készítünk, tényleg érdemes odafigyelni a minőségi alapanyagokra. Válasszunk jó minőségű – ideálisan olasz – tésztát, és jó sajtot: itt pecorio kerül az ételbe, de szoktak sós ricottát is morzsolni rá. Az is nagyon fontos, hogy ne kapkodjunk, hiszen egy jó paradicsomos szószhoz nem elég beledobálni a fűszereket a paradicsomlébe, türelmesen, viszonylag sok ideig kell forralnunk ahhoz, hogy tényleg összeérjenek az ízek.
Hozzávalók:
- 4 ek. olívaolaj
- 1 nagyobb padlizsán vékony csíkokra vágva
- só és bors
- 1 fej hagyma vékony szeletekre vágva
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 konzerv darabos paradicsom
- 1 tk. szárított oregánó
- 1/4 csésze friss petrezselyem durvára vágva
- 1/4 csésze friss bazsalikom durvára vágva
- 500 gramm apró tészta (például rigatoni)
- 1/2 csésze reszelt pecorino sajt
Elkészítés:
- Egy nagyobb, magas falú serpenyőben hevítsük fel az olajat közepes láng felett! Dobjuk rá a padlizsánszeleteket és mindkét oldalon süssük aranybarnára őket! Tegyük félre a megsült padlizsánt, ízesítsük sóval és borssal!
- Ugyanabban a serpenyőben süssük a hagymát, míg megpuhul és illatozni kezd, nagyjából négy percig. Adjuk hozzá a fokhagymát is, további kevergetés mellett süsük őket nagyjából 1 percig!
- Dobjuk a hagymákra a paradicsomkonzervet, majd fűszerezzük oregánóval, sóval és borssal. Forraljuk egy darabig, hogy összeérjenek az ízek, nagyjából 15-20 percig.
- Amíg a szósz készül, főzzük ki a választott tésztánkat a dobozon található előírások szerint (lehetőleg al dentére)
- Tegyük vissza a padlizsánokat a szószba, majd forgassuk bele a tésztát is! Adjuk hozzá a friss petrezselymet, bazsalikomot és a sajtot is, alaposan keverjük össze! Melegen, ízlés szerint extra sóval, borssal és sajttal fogyasszuk!
Tápérték: 748 kalória, 21 gramm zsír, 119 gramm szénhidrát, 26 gramm fehérje 22 gramm cukor
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images
- Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés