Krémes sütőtökös carbonara, amit az egész család imádni fog

2022. szeptember 15.
Végre újra itt vannak az őszi zöldségek, amiket érdemes ilyenkor minél inkább főszerepbe tenni, de a jó cél érdekében – pláne, ha gyerekek etetéséről van szó – nyugodtan el is rejthetjük őket mondjuk egy jól ismert tésztaételben. Ez a carbonara kicsit testesebb, édeskésebb és persze még krémesebb lesz a sütőtöktől, mindenképpen érdemes kipróbálni.

A carbonarát valószínűleg mindenki ismeri, bár nálunk leginkább valami magyarosított, szószban tocsogó torzszülött terjedt el. A jó carbonara titka, hogy a zsíros, krémes szósz szinte csak a tésztaszálakat vonja be, így a végeredmény egy egyszerű, mégis laktató és nagyon ízes tésztaétel. Az alábbi recept tökéletes megoldás lehet arra, ha gyerekeknek (vagy más finnyás rokonoknak) szeretnénk némi tápértéket csempészni az étkezésébe: a sütőtök édeskés íze nagyon jól áll a pancetta sósságának, a zöldségtől pedig csak még gazdagabb, krémesebb lesz a végeredmény. Az olasz tészták titka, hogy viszonylag kevés, viszont jó minőségű alapanyagból készülnek, ezt az alapszabályt itt is érdemes lehet szem előtt tartani.

recept-teszta-sutotok-carbonara

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök félbevágva, kimagozva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csésze zsíros tej
  • 2 tojássárgája
  • 350 gramm tészta (spagetti, linquini vagy bucatini)
  • 100 gramm pancetta vagy bacon felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/3 csésze reszelt parmezán sajt
  • só és bors
  • (ízlés szerint még több durvára reszelt parmezán a tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben helyezzük el a félbevágott tököt, locsoljuk meg a kevés olívaolajjal, és süssük 25-30 percig, míg teljesen megpuhul. Ha kihűlt, kaparjuk ki a megsült zöldséget a héjából, és tegyük egy tálba.
  2. A kihűlt tököt villával alaposan törjük össze, míg krémes pürét kapunk, majd adjuk hozzá a két tojássárgáját és a tejet. Keverjük össze, és tegyük félre az egészet.
  3. Eközben egy nagy fazékban főzzük ki a tésztát az előírások szerint (lehetőleg al dente, vagyis még „fogra való”, de ne teljesen puha legyen).
  4. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, dobjuk rá a pancettát és hagyjuk egy kicsit pirulni, miközben kiereszti a zsírját is. 4-5 perc pirítás után dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát is, pirítsuk további 1 percig, míg illatozni kezd.
  5. Vegyük alacsonyra a hőt, és dobjuk a kifőtt tésztát a pancettára! Forgassuk össze, majd öntsük nyakon a sütőtökös krémmel is, ezzel is jó alaposan keverjük el! Vegyük le a tűzről, és forgassuk bele a lereszelt parmezánt is. Ha szükségesnek érezzük, ízesítsük sóval!
  6. Friss borssal és extra parmezánnal megszórva, melegen tálaljuk!
Tápérték (egy adagra nézve): Energia: 649 kcal Zsír: 26 g Szénhidrát: 83 g Fehérje: 22 g Cukor: 9 g

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!