Szaftos francia lecsó tepsiben

2023. január 12.
Diétás, egészséges és még pénztárcabarát is – a lecsó igazi jolly joker, ha pedig a francia verziót, vagyis a ratatouille-t készíted el, minden állítás extrán igaz rá.

Nagyon szeretjük az igazi klasszikus, magyaros lecsót is, de a francia ratatouille kétségkívül gazdagabb, hiszen a paradicsom és a paprika mellett cukkini és padlizsán is kerül bele! A laktató, pofonegyszerű étel másik nagy előnye, hogy nagyon látványosan mutat: a színes zöldségek katonás rendben, szorosan simulnak egymáshoz, csoda szép, színes tálat eredményezve.

Ez a zöldséges recept tökéletes választás, ha valami könnyű, mégis különleges ételre vágyunk, és még akkor is érdemes elkészítenünk, ha egyébként nem követünk növényi étrendet. Kifejezetten pénztárcabarát és persze nagyon egészséges fogás, biztosan nem fogunk csalódni benne!

francia-lecso-recept-ratatouille

Hozzávalók:

  • 5 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma átnyomva
  • 2 ág friss oregánó
  • 1 csésze paradicsompüré
  • 1 kisebb padlizsán vastagabb szeletekre vágva
  • 1 közepes vöröshagyma vastagabb szeletekre vágva
  • 1 kisebb zsenge tök meghámozva és vastagabb szeletekre vágva
  • 2 közepes cukkini vastagabb szeletekre vágva
  • 2 kisebb kaliforniai paprika vastagabb szeletekre vágva
  • 3 közepes paradicsom vastagabb szeletekre vágva
  • 2 ek. kakukkfű
  • só és bors

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra!
  2. Egy kisebb fazékban hevítsünk olívaolajat közepes lángon. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, kevergessük, míg illatozni kezd. Vegyük le a lábost a tűzről, és dobjuk bele az oregánót is. Hagyjuk állni az olajban, majd távolítsuk el a fűszert és a fokhagymát is!
  3. Egy közepes tepsit kenjünk ki az olívaolajjal (nagyjából 2 ek.-ra lesz szükségünk).
  4. Oszlassuk el a paradicsompüré egynegyedét a tepsi alján!
  5. Rétegezzük a tepsibe a zöldségeket viszonylag szorosan, ferdén „állítva”.
  6. A zöldségeket kenjük be a megmaradt olívaolajjal, majd oszlassuk el rajta a megmaradt paradicsomszószt is! Szórjuk meg kakukkfűvel, ízesítsük sóval és borssal!
  7. Süssük a zöldségeket, míg teljesen megpuhulnak és a szélek megbarnulnak kicsit – nagyjából 25-30 perc alatt. Hagyjuk 5-10 percig hűlni, majd tálaljuk.

Tápérték: 
283 kcal, 18 gramm zsír, 30 gramm szénhidrát, 6 gramm fehérje, 16 gramm cukor

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images