A nagyi kedvence: a legomlósabb huszárcsók receptje és elkészítése

2023. február 05.
Omlós, lekváros, édes, mégis egyszerű – a Nosalty elhozta neked a nagymamák kedvenc aprósüteményének receptjét. Mutatjuk, hogyan készíts tökéletes huszárcsókot!
a legomlósabb huszárcsók receptje

Gyerekkoromban az ünnepi alkalmak állandó szereplője volt a huszárcsók, amit nagymamám sokszor kétszer kellett, hogy süssön, olyan gyorsan elfogyott. A lekváros közepű, darált dióban megforgatott, omlós kekszekért érthető módon könnyű rajongani, ráadásul gyorsan elkészülnek, így akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.

A klasszikus huszárcsók elkészítése:

A huszárcsókért könnyű rajongani

A huszárcsókért könnyű rajongani

  1. A szobahőmérsékletű margarint vagy vajat fehéredésig habosítjuk a cukorral és a vanília kikapart magjaival.
  2. Amikor már világosabb és habos, hozzáadjuk a tojássárgákat, belereszeljük egy citrom héját (vagy akár narancsot is használhatunk), és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztából aztán kb. gesztenye méretű golyókat gyúrunk – ebből a mennyiségből 24-30 golyó jön ki. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, úgy, hogy egy centi legalább legyen köztük.
  4. A golyók közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk – ebbe a mélyedésbe jön majd a lekvár. A mélyített közepű tésztagolyókat lekenjük tojásfehérjével, majd a tojásos oldalukat belenyomjuk a darált dióba.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket, akkor jó, ha szép halvány aranybarnák. A kekszeket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd baracklekvárt kanalazunk a közepükbe. Azonnal is fogyaszthatjuk, de érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a lekvár felszíne kicsit megszáradjon.
a legomlósabb huszárcsók receptje

a legomlósabb huszárcsók receptje

Ha nem esszük meg mind azonnal, tegyük jól záródó dobozba, és tároljuk hűvös helyen, így akár hetekig is elállnak.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo