Ha nincs kedved a tésztával bajlódni, de vágynál a pizza-élményre, próbáld ki a pita-pizzát, ahol töltelék helyett feltét kerül a népszerű közel-keleti kenyérre. Manapság szinte tényleg minden boltban tudunk előrecsomagolt pitát vásárolni, de még jobb, ha van egy megbízható török büfé a környékünkon, ahol tudunk venni pár friss lepényt. Innentől kezdve tényleg ízlésünk és kedvünk szerint pakolhatjuk rá a feltéteket, maradhatunk akár a hagyományos, olaszos verziónál is, mi azonban most egy izgalmas (és egészséges) mediterrán verziót hoztunk. Itt paradicsomszósz helyett hummusz lesz az alap, erre kerülnek rá a zöldségek és az izgalmas, házi fűszerkeverék. Sütőben süssük meg a megpakolt pitákat pár perc alatt, hogy meleg, pizzához hasonló lepényt kapjunk, majd ízesítsük mennyeien krémes görög joghurttal! A legjobb, hogy az egész megvan 10-15 perc alatt, a végeredmény mégis tápláló, izgalmas ebéd vagy vacsora lehet.
Hozzávalók (2 pita-pizzához):
A görögös fűszerkeverékhez:
- 2 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál szárított rozmaring
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál szárított szerecsendió
- 4-5 evőkanál hummusz
- 2 pita
- 2 marék bébispenót
- 6-8 szem koktélparadicsom felekbe vágva
- 2 evőkanál kalamata olajbogyó felszelve
- 2 evőkanál feta sajt
- görög joghurt ízlés szerint
- egy kevés citromlé ízlés szerint
Elkészítés:
- A görögös fűszerkeverékhez keverjük össze alaposan a szárított fűszereket!
- A pitákat kenjük meg hummusszal, majd szórjunk rá bébispenótot, osszuk el rajtuk a paradicsomokat és az olajbogyót, végül morzsoljunk rájuk feta sajtot. Szórjuk meg őket 1-1 evőkanál görögös fűszerkeverékkel!
- A pitákat 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, míg a spenót megfonnyad és a feta kissé megbarnul. Csurgassunk rá kevés joghurtot és/vagy citromlevet, melegen tálaljuk!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images