Ezt imádni fogod: mexikói csirkés enchilada pikáns szószban

2023. február 19.
Az enchilada az egyik legjellegzetesebb mexikói étel – aki egyszer megkóstolja, biztosan imádni fogja. A következő receptet a Nosalty hozta el nekünk.
mexikói csirkés enchilada pikáns szószban

Az enchilada egy mexikói étel, mely gazdag szósszal bevont töltött kukoricatortillából áll. A tortillalapok friss és változatos összetevőkkel tölthetőek meg, beleértve a húsokat, sajtokat, babot, burgonyát, zöldségeket vagy ezek kombinációját. Enchilada nélkül nincs igazi mexikói lakoma! Mi tépett csirkehússal, tejföllel, sajttal töltjük meg, fűszeres paradicsomszósszal öntjük nyakon, és jó adag sajttal megszórva, 30 perc alatt összesütjük. 

 

Házi készítésű tortillával lenne igazán klasszikus, de mi most boltit használtunk, az egyszerűség kedvéért. Ez a recept gyors és praktikus, hétköznapokra tökéletes, sokféleképpen variálható, és szuper laktató.

Elkészítés:

Első körben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt: turmixgépbe tesszük az aprított vöröshagymát, a 4-5 gerezd fokhagymát, a fűszerkeveréket, sót, borsot, majd felöntjük a paradicsomszósszal, egy kis vízzel, és simára turmixoljuk. A következő lépés, hogy a sült csirkét falatnyi darabokra tépkedjük, a juhsajtot lereszeljük, a jalapeñót és a mozzarellát felkarikázzuk, illetve a többi hozzávalót is előkészítjük.

Első körben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt

Első körben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt

A paradicsomszósz 1/4-ét egy magas falú hőálló tepsibe öntjük. A tortillalapokat egyenként átkenjük 1-2 evőkanál szósszal. Mind a 6 tortillalap egyik szélére sültcsirke-darabokat halmozunk, arányosan elosztva. Erre jöhet 2-3 evőkanál tejföl, egy marék reszelt sajt, néhány karika jalapeño és ízlés szerint korianderzöld.

A tortillákat, mint a palacsintát feltekerjük,

A tortillákat, mint a palacsintát, feltekerjük

A tortillákat, mint a palacsintát (lehetőleg szorosan), feltekerjük, és a paradicsomszószba helyezzük, közvetlenül egymás mellé. A tetejükre öntjük a maradék paradicsomszószt, és elegyengetjük. Ráhalmozzuk a felkarikázott mozzarellát, és megszórjuk gazdagon reszelt juhsajttal. Előmelegített 200-220 fokos sütőben 25-30 perig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad, és ropogósra pirul.

Melegen tálaljuk tejföllel, chilivel és korianderrel megszórva.

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo