Krémes, vajas rizottó – ezúttal gersliből medvehagymával

2023. április 30.
Mi történik, ha a rizst lecseréljük gerslire, és megbolondítjuk a szezonnak megfelelően medvehagymával? Krémes és isteni rizottót kapunk. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, mire figyeljünk.
medvehagyma-gersli-rizotto

Tévedés, hogy igazán jó rizottót csak rizsből lehet készíteni. Az árpagyöngy, vagy népszerűbb nevén gersli egy méltatlanul elfeledett, pedig jóval olcsóbb és egészségesebb alternatívája lehet a klasszikus rizottóhoz használt rizsnek.

Hering András

A gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket. Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére.

A gerslirizottót is kedvedre variálhatod friss zöldségekkel, medvehagymával, gombával, hússal vagy hallal: a különböző alapanyagok bevonása nem szab határt a kreativitásodnak.

3 okos tipp a rizottófőzéshez:

  • A rizottó nem egy olyan étel, amit csak úgy ott lehet hagyni a tűzhelyen: végig mellette kell állnunk, és kavarnunk, kavarnunk kell, amíg el nem érjük a tökéletes állagot!
  • Kiemelt fontossággal bír a lángunk mértéke: tartsuk a hőt közepes szinten, ezzel érhetjük el ugyanis a legjobb eredményt.
  • Mint oly sok más ételnél, itt is igaz, hogy minél apróbbra vágjuk a hagymát, annál kellemesebb, egységesebb és ízesebb alapot kölcsönözhetünk a rizottónknak.

Rizottónk a sok-sok zöldfűszertől eszméletlen külsőt kapott, az alaplétől, a bortól, a vajtól és a sajttól krémes lett, a gerslitől pedig pont kellemesen roppanós állagú. Elkészítenétek? Lássuk!

Elkészítés:

A gerslit előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul a főzés során. Ha erre nincs időnk (vagy elfelejtettük), főzés előtt alaposan mossuk át, csepegtessük le. Az előzőleg beáztatott gersli nagyjából 30 perc alatt is fogyasztásra készre fő, míg normál esetben 60 perc szükséges a főzéshez.

Egy csokor újhagymát karikázzunk vékony szeletekre, majd melegítsünk fel 3 dkg vajat és futtassuk meg rajta a hagymakarikákat (nagyjából 3-5 perc alatt).

Ezután öntsük hozzá a beáztatott és átmosott gerslit, majd 5 percig közepes lángon pirítva, folyamatos keverés mellett forgassuk át a vajas, hagymás zsiradékban.

Öntsük rá annyi száraz fehérbort, amennyit felvesz, és hagyjuk elfőve elpárologni.

Keverjük át finoman, majd öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy nagyjából ellepje a gerslit. Ha elpárolgott, vagy többet kíván a gersli, akkor öntsünk még hozzá.

Amíg puhul az alaplében a gersli, vágjuk össze vagy késes aprítógépben vágjuk finomra a zöldeket: használjunk bátran 2 csokor friss petrezselymet, 1 csokor medvehagymát vagy helyette nagyjából 80 g bébispenótot.

Ha megpuhultak az alaplében a gersliszemek, adjunk hozzá újabb 3 dkg vajat, a finomra vágott zöldeket és reszelt parmezánt, majd finoman keverjük át, főzzük össze további 5 perc alatt. Fontos, hogy akkor lesz igazán jó állaga a gerslirizottónknak, ha enyhén leveses marad az alaplétől (tehát ne főzzük/pirítsuk szárazra a gerslit), és szaftos/krémes a vajtól. Higgyétek el, nemcsak a klasszikus olasz, rizsből készült rizottónál működik, hanem a gerslinél is!

Tálaláskor szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, vagy tálaljuk sült libamellel!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés