A mostanra már hangzatos nevet kapott Garibaldi kekszet eredetileg a nem túl étvágygerjesztő „legyes kekszként”, sőt, „döglött legyes kekszként” ismerték – ezeket a neveket a tésztában megbújó mazsoladarabok miatt aggatták rá. A háziasszonyok a kiábrándító név ellenére is szívesen sütötték, hiszen kevés hozzávaló kell hozzá, és egy kevés aszalt gyümölcshöz is viszonylag könnyen hozzáfértek. Na de honnan kapta hősi nevét ez a keksz? Attól függ, kit kérdezünk! Az angolok számára a keksz neve egy jeles eseményre emlékezve változott Garibaldira, amikor is 1854-ben Angliába látogatott a tábornok. A kanadaiaknak valószínűleg a British Columbiában található Garibaldi-tó jut eszébe. Az amerikai a Csendes-óceán északkeleti részén található élénk narancssárga halakra, az olaszok pedig ismét csak a tábornokukra, Garibaldira gondolnak.
Ezúttal az egyszerű, ropogós édesség vegán verzióban készül el, ami szerencsére sem az ízélményből nem von le, de még az elkészítési folyamat bonyolultságához sem ad hozzá. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
(Kis mennyiséghez kalkuláltam, annyihoz, ami még aznap elfogy, mert úgy az igazi, ha ropogós marad)
- 130 g liszt
- 50 g margarin
- 40 g cukor
- negyed teáskanál sütőpor (ha túl sokat teszel bele, nem lesz ropogós keksz)
- 2 teéáskanál növényi joghurt, vagy növényi tej, csak annyi, hogy összeálljon a tészta
- egy csipet só
- kevés fahéj
- egy jó nagy marék mazsola a közepébe
- juharszirup és még egy kevés tej a tetejére
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
2. Szitáljuk át a lisztet, keverjük bele a sütőport, a csipet sót, a cukrot és a fahéjat!
3. A hideg margarint tökgyalun gyaluljuk hozzá és morzsoljuk el a liszttel! Adjunk hozzá egy kevés növényi joghurtot vagy tejet, hogy összeálljon a tészta! Dolgozzunk gyorsan, mivel minél tovább gyúrjuk, annál kevésbé lesz omlós a kekszünk.
4. Csomagoljuk be és hagyjuk fél órát pihenni a hűtőben!
5. A tésztát nyújtsuk fél centi vastagra, az egyik felét szórjuk meg az átmosott mazsolával, majd hajtogassuk rá a másik felét! Vágjuk a tésztát téglalap alakúra, majd kenjük le a süti tetejét növényi tej és juharszirup keverékével! 15 perc alatt süssük készre a süteményt!
Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz