Hogyan mentsük meg az égett kekszet?

2020. július 21.
Nem sok választja el az ellenállhatatlan aranybarnaságot a lelombozó feketeségtől, különösen ha nagy reményekkel toltuk be a sütőbe a kekszeket. Ám nem kell a szemétbe dobnunk a kissé megégett sütit sem, egyszerű módszerekkel még menthetjük, ami menthető.

Ha túltettük magunkat a kudarc okozta első csalódáson, vegyük elő inkább a reszelőt és egy doboz jégkrémet. Jó hír ugyanis, hogy az égett, túlsütött keksz még alapvetően menthető, így kissé újragondolva ugyan, de nem kell lemondanunk a finomságról.

1. Sajtreszelővel távolítsuk el az égett talpat

Egyszerű és gyors megoldás, ha egy sajtreszelőt végigfuttatunk a keksz alján, így eltávolítva az égett részt. Minél kisebb a lyuk a reszelőn, annál finomabban dolgozhatunk, így a citromreszelő is tökéletes a kármentéshez. 

2. Ha nincs reszelő, egy kés is megteszi

Ha nincs kéznél sajt- vagy citromreszelő, hasonló eredményt érhetünk el egy éles késsel is, csak kicsit nagyobb precizitással és odafigyeléssel kell dolgozunk. Ahelyett, hogy levágnánk az egész talpat, inkább kapargassuk csak a kés élével, így a keksz értékelhető részéből kevesebb veszik kárba.

3. Tároljuk üvegben egy darab kenyérrel

Még azután is keményebbek lehetnek a kekszek az ideálisnál, miután eltávolítottuk a megégett részt. Ha légmentesen záródó tárolóba vagy üvegbe zárjuk a sütiket pár napra egy darab kenyérrel, visszanyerhetik nedvességtartalmukat, és megpuhulhatnak.

4. Készítsünk jégkrémszendvicset

Több okból is hasznos, ha fagyit töltünk az elrontott kekszek közé. Egyrészt így biztosan nem látszik a lekapargatott talp, másrészt a jégkrémtölteléktől tökéletes állagúra puhulnak a keményebb kekszek is. 

5. Készítsünk belőle kekszmorzsát

A lekapargatott, kissé sérült kekszek nem feltétlenül nyújtanak ínycsiklandó látványt. Ha vendégeknek szerettük volna kínálni, nem biztos, hogy szívesen büszkélkedünk ezzel a művünkkel. Viszont ha pite- vagy sajttortaalapot készítünk belőle, máris új dimenzióba kerül a desszertünk. Törjük össze morzsákra a félresikerült kekszeket, keverjünk hozzá vajat és cukrot, majd tömködjük a formánk aljára. Tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük, és senkinek sem kell tudnia, hogy a tökéletes süteményünket csupán a kényszer hívta életre.

Olvastad már?

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash