„Csaló” tavaszi tekercs pofonegyszerűen

2023. szeptember 07.
A zöldségekkel töltött, ropogósra sütött tavaszi tekercs világszerte az egyik legnépszerűbb kínai fogás, amiről talán kevesen gondolnák, hogy otthon is simán elkészíthető. Tisóczki Aliz vegán dietetikus megmutatja, hogyan dobhatjuk össze otthon ezt a gazdagon töltött finomságot – méghozzá egy ügyes trükk segítségével!

Valószínűleg sokan találkoztak már a kínai büfék és éttermek egyik kedvenc előételével, a tavaszi tekerccsel. Ez az étel Kínában nagy múltra tekint vissza, egészen a Keleti Jin-dinasztia idejére, amely időszámításunk előtt 265-től 420-ig tartott. Akkor a tavaszi tekercsek még kicsit másképp néztek ki, inkább vékony palacsintára hasonlítottak és a tavasz első napjának megünneplésére készítették őket. A Ming-dinasztia idején kifinomultabbá vált a konyhatudomány, és a szakácsok a hagyományos palacsintákat vékony, rétestésztaszerű lapokra cserélték, amilyenben manapság is szervírozzuk a tavaszi tekercset.

A kínai konyhában a tavaszi tekercseket hagyományosan zöldségekkel és hússal töltik és vékony hengerekként sütik ki bő olajban. Ezek az aranybarna hengerek a gazdagságot szimbolizálják és bizony az aranyrudakat idézik: éppen ezért a tavaszi tekercs kötelező elem a tavaszi fesztiválokon Kínában, mivel úgy tartják, hogy gazdagságot és jólétet hoz.

A tavaszi tekercseket alapvetően speciális tésztalapokból készítik, de egyáltalán nem kell egzotikus üzletekbe látogatnunk, ha otthon is szeretnénk kipróbálni ezt az ételt, hiszen réteslapból is simán elkészíthető! Így tényleg csak a zöldségek feldolgozásával kell majd pepecselnünk egy kicsit, de higgyétek el, tényleg megéri!

Hozzávalók:
A töltelékhez:

  • 1 kis fej káposzta
  • 1 marék zsenge borsó
  • 1 nagyobb répa
  • 1-2 szál újhagyma
  • 1 db zellerszár
  • 1-2 evőkanál szójaszósz

Az összeállításhoz:

  • 1 csomag rétes tészta
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A káposztát és a répát lereszeljük, a zellert apróra kockázzuk, az újhagymát pedig vékony karikákra vágjuk! Kevés olajon lepirítjuk a zöldségeket, egy kevés szójaszósszal ízesítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni!
2. A réteslapokat vágjuk félbe vagy negyedekbe, majd töltsük meg őket töltelékkel és tekerjünk kis roládokat! A széleket egy kevés víz segítségével tapasztottam össze, de lehet vizes-lisztes keverékkel is lezárni!
3. 180 fokra előmelegített sütőben egy kevés olajjal meglocsolva süssük a tekercseket aranybarnára, de még ropogósabb lesz a végeredmény, ha bő olajban sütjük őket!

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, 

vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés