Zseniális TikTok-trükkel lesz mennyei a brokkoli!

2023. szeptember 05.
Felejtsd el a párolt brokkolit vagy a brokkolikrémlevest – ezzel a TikTok-trükkel a brokkoli a kedvenc ropogtatnivalód lehet!
  • A TikTokról rengeteg hasznos konyhai trükköt elleshetünk – ezúttal a brokkoli elkészítéséhez kínálnak egy izgalmas hacket.
  • Ezt a zöldséget többnyire párolva vagy levesként fogyasztjuk, az alábbi receptben azonban igazi ropogós finomság készül belőle.
  • A brokkoli vitaminokban és tápanyagokban gazdag zöldség, így mindenképpen megéri rendszeresen fogyasztani: ez a szuper recept ebben is segítségünkre lehet.

A brokkoli meglehetősen megosztó zöldség: sokakat a világból is ki lehet kergetni vele, míg mások kifejezetten imádják. Sok múlik persze az elkészítés módján is, hiszen bár a párolt brokkoli nagyon is lehet finom, bőven vannak azért izgalmasabb technikák, amikkel feldolgozhatjuk ezt a zöldséget. A TikTok például egy különleges és egészen szórakoztató trükkel állt elő: a smashed broccoli, vagyis a lapított brokkoli lényege, hogy a brokkolit először kicsit megpuhítjuk, majd „kilapítjuk” és úgy sütjük tovább, amitől igazán ropogós lesz kívül, míg belül szinte krémesen puha marad. Ugyanez az eljárás megvalósítható krumplival vagy kelbimbóval is, a végeredmény pedig mindig kiváló – így lehetnek a megosztó zöldségekből ízletes ropogtatnivalók.

A brokkoliban többek között A-, C- és K-vitamin, valamint rost, kálium és szelén is található, így igazi vitaminbomba, ráadásul egyes kutatások szerint rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatással is bírhat. Az alábbi recept egyik előnye, hogy lehetőségünk van kedvenc fűszereinkkel ízesíteni a brokkolit – sőt, még egy saját ízlésünkre hangolt mártogatóst is összedobhatunk mellé – így valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel fogjuk rendszeresen fogyasztani ezt az egészséges és rendkívül sokoldalú zöldséget! A parmezánt azért semmiképpen ne hagyjuk ki belőle, hiszen ettől is csak ropogósabb és ízesebb lesz a végeredmény.

Alább mutatjuk a TikTok aktuálisan kedvenc receptjét – próbáljátok ki ti is!

@carleypattersonnutrition Garlic Parmesan Smashed Broccoli 🥦 🧀 Smashed potatoes and smashed burgers are having a moment right now but have you heard of smashed broccoli ?? This is my new favourite way to make broccoli and I’m pretty sure it will become yours too ! Any time I can make vegetables more exciting to eat is a win and it certainly helps that this is super easy to make 🥦 Here’s what you’ll need: 1 broccoli crown, cut into large chunks 3 tbsp. olive oil 1 tbsp. grated Parmesan cheese 1 tsp. garlic, minced 1 tsp. paprika 1 tsp. parsley Boil or steam the broccoli florets for 10 minutes until they are fork soft. Remove them from the water and pat dry. Transfer broccoli to a baking tray. Grab anything on hand that will help to flatten the broccoli down - I used a cup. Now it’s time to mix your seasoning - combine olive oil, Parmesan, garlic, paprika, and parsley to a bowl. These are the flavour combinations I used but that best part about this recipe is that you can include any seasoning you like! I wouldn’t skip out on the Parmesan though as it helps to give that crispy coating once baked. Once you have mixed together your seasoning, generously spoon over each broccoli floret. I chose to broil on high for 5-10 minutes but you can also bake at 425. If broiling make sure to keep an eye on them as they will burn fast! Once out of the oven sprinkle with sea salt and your done ! #balancedplate ♬ original sound - Carley | Holistic Nutritionist

„Lapított” brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál kedvenc fűszerkeverékünkből (lehet csak só és bors is)
  • néhány löttyintésnyi olívaolaj
  • 3-4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a brokkolit és vágjuk rózsákra, majd helyezzük el őket egy sütőpapírral bélelt tepsin! Süssük elő a brokkolit 200 fokos sütőben 15-20 percig, míg a zöldség kicsit megpuhul. (A recept működik előfőzött brokkolival is)
  2. Amíg a brokkoli sül, keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával!
  3. A megpuhult brokkolit vegyük ki, és egy üvegpohár aljával lapítsuk ki a rózsákat! 
  4. Kenjük be a brokkolikat a fűszeres-fokhagymás olajjal, majd szórjuk meg őket reszelt parmezánnal! Helyezzük vissza a sütőbe nagyjából 10 percre, vagy amíg kellően ropogósra sül.
  5. Tálaljuk kedvenc mártogatósunkkal!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images