Sfogliatelle, a pofonegyszerű nápolyi édesség

2023. augusztus 31.
Próbáljátok ki ezt a szégyentelenül egyszerű és szuperül variálható olasz süteményt, ami nem véletlenül lett Nápoly egyik kedvence. Bloggerünk, Tisóczki Aliz ezúttal vegán töltelékkel készítette!
A sfogliatellét a 17. században készítették először a nápolyi Santa Croce di Lucca karmelita kolostorban, vagy a Conca dei Mariniben lévő Santa Rosa kolostorban. Akárhogy is történt, az apácáknak egészen sok finomságot köszönhetünk, ilyen például a canelé, vagy a pastel de nata, de ez már egy másik történet. 
Híressé a 19. századtól vált, amikor Pasquale Pentauro felvette Nápoly elegáns negyedében található cukrászdájának étlapjára. A legendák szerint az egyik rokona élt apácaként kolostorban és ő ismertette meg az sütit Pentauróval. Már az eredeti változat is nagyon ízlett neki, mégis, amint megkapta, elkezdte átdolgozni és tökéletesíteni a receptet. A sfogliatelle rövidesen Nápoly kedvenc süteménye lett. A kagyló, vagy csúcsos sapka forma a fő jellegzetessége, de a ricottás, vagy a pisztáciás-tejszínes töltelék is elég jellegzetes. Természetesen bátran variálhatjuk a töltelékeket az ízlésünk szerint: én egy marék pisztáciát daráltam le a kávédarálón egészen krémesre és ezt lazítottam növényi tejszínhabbal és végül megtöltöttem a kis kagylókat.

A sfogliatellét szerencsére egyáltalán nem nehéz veganizálni, hiszen leveles tésztából készül – leginkább a tölteléknél érdemes növényi hozzávalóra cserélni egy-egy alkotóelemet.

Hozzávalók:

  • (nagyjából 16 darab sütihez)
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • 3-4 evőkanál magvaj, például pisztácia, vagy mogyoró
  • kevés porcukor, hogy édesebb legyen a töltelék
  • 3-4 evőkanál növényi tejszín
  • zsírpapír
Elkészítés:
  1. A leveles tésztát kinyújtottam és megszórtam egyenletesen a kristálycukorral.
  2. Feltekertem roláddá és egy centi vastagságú korongokat szeleteltem belőle.
  3. A kis korongokat megformáztam úgy hogy csúcsos sapkát kapjak végeredménynek.
  4. Amikor elkészültem, egy kis gombóc zsírpapírt tettem a közepükbe, hogy megmaradjon a forma és tölthetőek legyenek a sapkák. Ügyeljünk rá, hogy kilógjon a papír vége, nehogy „elvesszen” sütés közben.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából negyed óra alatt elkészül.

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje, 

vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés