A legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves – recept

2023. szeptember 17.
A tárkonyos csirkeraguleves egy örök kedvenc, ezzel a magyaros fogással bárkit le lehet venni a lábáról. Ezen a héten Hering András, a Nosalty főszerkesztője hozta el a klasszikus receptjét.
A legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves - recept

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely tejszínből, tojássárgájából, tejfölből és néhány evőkanál lisztből áll össze. Tegyük keverőtálba az alapanyagokat, merjünk rájuk néhány kanál forró levest, majd mindezt alaposan keverjük el, és így adagoljuk a leveshez.

Ha tudunk, szerezzünk be az ízesítéshez tárkonyecetet és mustárt is, isteni pikantériát ad a ragulevesnek.

Hering András

Tudtad?

A tárkony az erdélyi (illetve a francia) konyha egyik fő fűszernövénye. Jó tanács, hogy a szárítottal szemben mindenképpen friss tárkonyt használjunk, mert eszméletlen a különbség. Régen az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is használták, sőt, a középkorban mérgező kígyócsípések ellen is bevetették. Olyan gyógynövény, melynek ánizsos-fűszeres íze hasonlít az édesgyökér ízéhez.

Elkészítés:

Előkészítjük a zöldségeket: megmossuk őket, a hagymát finomra aprítjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert és a karalábét pedig felkockázzuk. A gombafejeket félbe, majd vékony szeletekre vágjuk.

A csirkehúst kis darabokra vágjuk.

Egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a vöröshagymát és az összes zöldségeket (a gomba és a borsó kivételével, őket a legvégén adjuk a leveshez). A pirítás után kivesszük őket a serpenyőből, majd átrakjuk őket a leveses fazekunkba. A serpenyőben maradt vajon megpirítjuk a kockázott csirkemelldarabokat is (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vajat is).

A legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves - recept

A legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves – recept

A húst is a levesesfazékba adjuk a zöldségekhez, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal fűszerezzük, és addig főzzük alacsony lángon, amíg a zöldségek éppen megpuhulnak (nagyjából 15-30 perc).

Ha már éppen hogy puhák a zöldségek, adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát is. A klasszikus verzióban ezután kerül bele az ereszték, ami főzőtejszínből, tojássárgájából, tejfölből és néhány evőkanál lisztből áll össze. Tegyük keverőtálba az alapanyagokat, merjünk rá néhány kanál forró levest, majd mindezt alaposan keverjük el, és így adagoljuk a leveshez. A modern konyhákban általában csak főzőtejszínnel krémesítjük: szerintem a 30%-os zsírtartalmú habtejszín teszi a legkrémesebbé.

A legfinomabb tárkonyos csirkeraguleves - recept

Ha az állagát sűrűbbre szeretnénk, keverjünk simára 2 evőkanál étkezési keményítőt 1 merőkanál levessel, majd öntsük vissza a leveshez

Ha állagát sűrűbbre szeretnénk, keverjünk simára 2 evőkanál étkezési keményítőt 1 merőkanál levessel, majd öntsük vissza a leveshez. Ha tejfölt használunk, egy kis tálban keverjük ki a liszttel, majd kanalazzunk bele 1 merőkanál levest, keverjük simára, és öntsük a leveshez.
Legvégül adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet, facsarjunk hozzá friss citromlevet, vagy menjen rá pár csepp tárkonyecet, sőt, ízesíthetjük pár teáskanál mustárral is.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo