Paradicsomos káposzta rántás nélkül – egy recept, ami elfedteti a rossz gyerekkori emlékeket

2023. szeptember 10.
Ha annak idején téged is kirázott a hideg az iskolai, mindent is rántással felturbózott ebédektől, akkor eljött az idő, hogy leszámolj a menzás traumákkal. Hering András, a Nosalty főszerkesztője elárulja, hogyan készíts paradicsomos káposztát a rántás elhagyásával.
Paradicsomos káposzta rántás nélkül - egy recept, ami elfedteti a rossz gyerekkori emlékeket

Valahol szomorú, hogy a régies főzési eljárások és az ipari konyhák alkalmazott technikái miatt sokan teljesen megutáltunk olyan ételeket, amelyek amúgy egyszerűségükben is tudnak csodásak, lehengerlők lenni. Szinte az összes menzai étket ide sorolhatnánk, azonban van egy recept, ami indokolatlan mértékben megszenvedte a dolgot: a paradicsomos káposzta.

Hering András

Szerencsére viszonylag egyszerű volt kihúzni a nemkívánatosság fintorgó gödréből a főzeléket, és ehhez csupán csak a rántás elhagyására volt szükség. Annak ellenére, hogy a lisztes-zsíros keverék sűrűvé teszi a főzelékeket, van egy kevésbé kellemes hatása is: valamennyit tompít az étel friss alapanyagainak zamatán, aromáján, jelen esetben a paradicsom napfényízén és a káposzta édességén. Akkor pedig teljesen abszurddá válik a használata, amikor rájövünk, hogy a főzeléket más módon is be tudjuk sűríteni úgy, hogy mellette a harsány ízek is megmaradnak.

Paradicsomos káposzta rántás nélkül - egy recept, ami elfedteti a rossz gyerekkori emlékeket

Szerencsére viszonylag egyszerű volt kihúzni a nemkívánatosság fintorgó gödréből a főzeléket

 

Ahelyett, hogy felhúznánk az ételt nagyobb mennyiségű vízzel, csak azért, hogy utána liszttel be tudjuk sűríteni azt, egész egyszerűen csak öntsünk kevesebb folyadékot a fazékba. A káposzta így is megpuhul majd, a főzelék pedig ugyanolyan kellemes sűrűséget vesz fel, annyi hozzáadott bónusszal, hogy az ízei is sokkal természetesebbek, teljesebbek lesznek.

Paradicsomos káposzta rántás nélkül - egy recept, ami elfedteti a rossz gyerekkori emlékeket

Ha szeretnénk, azért édesíthetjük némi cukorral, hogy elvegyük a paradicsom harsány savasságát, persze itt se essünk túlzásokba

Ha szeretnénk, azért édesíthetjük némi cukorral, hogy elvegyük a paradicsom harsány savasságát, persze itt se essünk túlzásokba. Tálaljuk az így megfiatalított paradicsomos káposztánkat szaftos oldalassal, fasírttal, tükörtojással és élvezzük ki az újramegkedvelés boldogító élményét.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo