Így készül a kapros-túrós a nagyi receptje alapján

2023. október 01.
Gyerekkorunk kedves emlékei elevenednek meg ebben a különleges süteményben – a Nosalty ezen a héten megmutatja, hogyan készítsünk kapros-túróst a nagyi receptje alapján.
Így készül a kapros-túros a nagyi receptje alapján

Mielőtt nekiálltam a recept elkészítésének, komolyabb dilemmába kerültem a lepény kinézetével és szerkezetével kapcsolatban. Sőt, abban sem voltam teljesen biztos, hogy lepényről vagy pitéről van egyáltalán szó. Hiszen létezik sós, édes, tészta nélküli, alsó tésztás és duplatésztás verzió is. A megfelelő delikvens végül egy régi magazin lapjairól került elő, amit édesapám küldött át a „nagy családi receptkönyvből” (ez tulajdonképpen egy köteg újságkivágás, valamint kakaófoltos papírlapok és -fecnik gyűjteménye).

A zöld, fényes papíron Benke Laci bácsi feszít, természetesen CBA-s séfkabátban, mellette pedig apró betűkkel megtalálható az a recept, amit többé kevésbé eredeti formájában, alább leírtam. Elvileg a nagymama is mindig eszerint készítette a lepényt, így nagyon nem babráltam a leírással, csupán egy kevés reszelt citromhéjat tettem a túróba, illetve a finomliszt egy részét rétesre cseréltem. Talán ennyit Laci bácsi és nagyi is megengednek nekem… legalábbis remélem.

Így készül a kapros-túros a nagyi receptje alapján

Süssünk kapros-túrós lepényt!

Süssünk kapros-túrós lepényt!

A liszteket, porcukrot és sót egy nagy tálban összekeverjük, majd belekockázzuk a puha vajat. Gyors mozdulatokkal, komolyabb gyúrás nélkül morzsásra dolgozzuk az alapanyagokat, majd hozzáadjuk a tésztához a sárgáját, és gombócot formázunk a masszából. Felhasználásig fóliába csomagolva a hűtőbe helyezzük pihenni.

A két zsemle barna héját vékonyan levágjuk egy recés késsel, hogy csak a puha belső maradjon. Ezt felkockázzuk, majd késes aprítógépbe tesszük az összes többi hozzávalóval együtt (kivéve a kaprot és citromhéjat). Krémes állagúra dolgozzuk, majd egy tálba átöntve hozzákeverjük az aprított kaprot és reszelt citromhéjat.

Így készül a kapros-túros a nagyi receptje alapján

A sütőt előmelegítjük 175 fokra

A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeveréssel), és kivajazunk egy mélyebb gáztepsit. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, hogy akkora legyen, mint a tepsi. A sodrófa segítségével beleengedjük a tésztát a tepsibe, majd a kezünkkel elegyengetjük, és kipótoljuk az üresen maradt részeket. Ha kész, ráöntjük a tésztára a túrós keveréket, és elegyengetjük egy spatulával.

A tejfölt, tojássárgáját és cukrot összekeverjük, majd telepöttyözzük vele a túrós sütemény tetejét. Egy spatulával vagy késsel óvatosan elegyengetjük a híg, tejfölös keveréket, hogy mindenhová jusson. Ettől lesz a sütemény teteje szép aranybarna. A lepényt az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, ha kell, félúton megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön.

Tálalás előtt teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo