Itt a tökéletes házi sajtos roló receptje és elkészítése

2023. október 08.
Eleged van már a fullasztó tésztájú, tömény, nehéz krémmel töltött bolti sajtos rolókból? A Nosalty ezen a héten egy könnyű és habos, isteni házi receptet hozott el nekünk.
Itt a tökéletes házi sajtos roló receptje

Sajtos rolót valószínűleg többször veszünk (a vasútállomás restijében, a könyvtár büféjében, eldugott retró cukrászdákban), mint készítünk saját kezűleg. Pedig abszolút nem bonyolult dolog otthon megsütni a rolókat, ráadásul ezerszer finomabb sütemények születhetnek így, a margarinba fullasztott, többnapos rudaknál, amelyek szélén már keményre száradt a reszelt sajt. Felejtsük is el ezeket a rossz emlékeket, és alkossuk meg saját, házi sajtos rolóinkat!

Süssünk egyszerű sajtos rolót!

Itt a tökéletes házi sajtos roló receptje

Előmlegeítjük a sütőnket 200 fokra

  1. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg el nem tűnt a nyers lisztes illat. Ekkor fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, és csomómentes besamelt főzünk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot. Addig keverjük, amíg a sajt teljesen el nem olvad.
  2. A sajtos besamelt egy tálba öntjük, majd frissen tartó fóliát nyomunk a felületére, hogy megakadályozzuk a bőr kialakulását. Hűtőbe tesszük, és teljesen kihűtjük.
  3. Ha lehűlt, levesszük róla a fóliát, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. 2-3 perc után hozzáadjuk a krémsajtot és teljesen elkeverjük.
  4. Utána folyamatos keverés mellett kockánként beledobáljuk a puha vajat, és az egész besamelt habosra verjük. Felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.
  5. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg el nem tűnt a nyers lisztes illat. Ekkor fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet, és csomómentes besamelt főzünk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot.
  6. A sajtos besamelt egy tálba öntjük, majd frissen tartó fóliát nyomunk a felületére, hogy megakadályozzuk a bőr kialakulását. Hűtőbe tesszük, és teljesen kihűtjük.
  7. Ha lehűlt, levesszük róla a fóliát, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. 2-3 perc után hozzáadjuk a krémsajtot és teljesen elkeverjük.
  8. Utána folyamatos keverés mellett kockánként beledobáljuk a puha vajat, és az egész besamelt habosra verjük. Felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.
  9. Előmelegítjük a sütőnket 200 fokra, és kibélelünk egy nagy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztából kétujjnyi vastag csíkokat vágunk, majd azokat rolóformákra tekerjük.
  10. Mindegyiket lekenjük felvert tojással, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni a rolókat.
  11. A tölteléket habzsákba tesszük, majd megtöltjük vele a teljesen kihűlt rolókat. A végüket reszelt sajtba nyomjuk.
  12. Frissen is fogyaszthatjuk, de sokkal finomabbak lesznek, ha 1 órára hűtőbe tesszük őket tálalás előtt.

A pontos receptért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo