Ha szeretnél kipróbálni egy látványos és elegáns desszertet, ami mégis gyorsan és egyszerűen elkészül, ne keresgélj tovább! Ez a körtés édesség igazi őszi álomdesszert, amit a juharszirup karakteres, karamellás íze és a mandulás morzsa egészít ki. A különleges és látványos finomság másik erénye, hogy nemcsak az ízek, de a textúrák is keverednek benne – a sült körte puha és lédús, a morzsa enyhén ropog, a hozzá kínált tejszínhab vagy mascarpone pedig krémes élvezettel ad hozzá az élményhez. Bár az édességet természetesen mással is édesíthetjük, nem érdemes lecserélni a juharszirupot, hiszen az nemcsak édességet, de jellegzetes ízt is ad a desszerthez.
Hozzávalók:
- 4 körte félbe vágva
- 2 evőkanál sózatlan vaj
- 1/2 csésze juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
A mandulás morzsához:
- 2 evőkanál sózatlan vaj
- 1/2 csésze zabpehely
- 1/4 csésze szeletelt mandula
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál zsíros tejszín
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál só
- házi tejszínhab vagy mascarpone a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a körtéket vágjuk félbe és távolítsuk el a magházukat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire!
- Közben egy kisebb edényben olvasszuk fel a vajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a juharszirupot, a vaníliát és a fahéjat is! Jó alaposan kenjük meg a körtéket az édes keverékkel mindenhol, majd vágott felével lefordítva süssük őket 15-20 percig!
- A mandulás morzsához olvasszuk meg a maradék vajat, keverjük bele a zabot és a mandulát, enyhén pirítsuk le nagyjából 3 perc alatt! Keverjük hozzá a tejszínt és a juharszirupot, majd adjuk hozzá a fahéjat és a sót! Hagyjuk kihűlni.
- A körtét tálaljuk melegen a morzsával és egy kevés házi tejszínhabbal vagy mascarponéval!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images