A palacsintát érdekes módon csak extremitásokban tudjuk elképzelni: vagy nagyon édesen vagy nagyon sósan. A nutellás-banános palacsinta és a hortobágyi húsos palacsinta tengelyén egészen minimális helyet hagyunk az arany középútnak, inkább erőteljesen bipoláris kilengéseket végzünk, hol az egyik, hol a másik ízirányba. Pedig a kellemesen semlegesnek mondható középpontban is akadnak kiváló receptek, például a kapros-túrós töltelékkel dundira töltött palacsintáé, ami bármikor laktató ebédként szolgálhat. Jöjjön hát a receptje!
Az elkészítés:
A finomlisztet keverjük ki simára a tejjel, majd adjuk hozzá a tojásokat és egy csipet sót, végül kavarjuk ki teljesen simára. Ha csomós lett a tészta, egy szűrőn csurgassuk át. Hagyjuk 15-20 percet pihenni, majd süssük ki vékonyan a palacsintákat. A kockára vágott bacont pirítsuk ki zsírjára, majd szűrjük le a felesleges zsiradékot. A túrót törjük át, adjuk hozzá a juhtúrót, a pirított bacont, a tejfölt, a finomra vágott kaprot és egy csipet sót. Alaposan kavarjuk össze.
Tegyünk a töltelékből a palacsintára, és csavarjuk fel úgy, mint egy hortobágyit. Díszítésnek tegyünk rá tejfölt, pirított bacont és kaprot. Ha tovább akarjuk fokozni az ételt, pirítsunk rá a sütőben. Jó étvágyat!