Étcsokoládés keksztorony
Hozzávalók:
- 200 gramm étcsokoládé, kisebb darabokra törve
- 500 gramm vaj, kisebb darabokra vágva
- 275 gramm kristálycukor
- 4 tojás
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 25 gramm kakaópor
- 18 darab keksz
Elkészítés:
- A vajat és a csokit egy kisebb lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel. Adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük, amíg felolvad. Tegyük félre, és hagyjuk kicsit hűlni. Keverjük bele a tojásokat, a fahéjat és a kakaóport.
- Béleljünk ki egy 19 cm x 9 cm-es formát frissen tartó fóliával. Oszlassunk el a forma alján negyed csészényi (60 milliliter) csokis masszát, majd tegyünk rá egy sor kekszet. Ismételjük ezt addig, amíg elfogy az összes csoki és keksz. A rétegezést a csokoládés keverékkel zárjuk. Tegyük hűtőbe legalább négy órára, hogy teljesen megszilárduljon. A tálaláshoz borítsuk ki a formából, vegyük le róla a fóliát, és szeleteljük fel.
Fehér csokoládés keksztorony
Hozzávalók:
- 200 gramm vaj, kisebb darabokra vágva
- 300 gramm finomliszt, átszitálva
- 55 gramm porcukor, átszitálva
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
A fehér csokoládés krémhez:
- 200 gramm fehér csokoládé, kisebb darabokra törve
- 125 milliliter habtejszín
- 40 gramm puha vaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük a konyhai robotgép táljába a vajat, a lisztet, a porcukrot és a vaníliát, és keverjük addig, amíg sima tésztává áll össze. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, tekerjük frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe fél órára. Ezután nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között, nagyjából fél centi vastagra. 6,5 centi átmérőjű, kerek kiszúróval szaggassuk ki, ebből a mennyiségből 18 darabot kapunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt sütőlapra, és süssük tíz perc alatt aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A fehér csokis krémhez a tejszínt és a csokit egy kisebb lábasban, alacsony lángon melegítsük addig, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Hagyjuk kihűlni. A tejszínes csokit öntsük egy tálba, adjuk hozzá a vajat, és 4-5 perc alatt verjük fel simára, krémesre. A tálaláshoz rétegezzünk egymásra néhány kekszet és egy-egy kiskanálnyi krémet.
Fotó: StockFood