Igaz vagy hamis: honnan tudhatjuk, valódi-e a fahéj?

2022. január 05.
A fahéj az egyik leggyakrabban hamisított fűszer. Ha olcsón jutunk hozzá, már kezdhetünk is gyanakodni, hogy nem igazi, amit vettünk.

A tél egyik alapfűszere a fahéj: az ünnepek elképzelhetetlenek nélküle, de nincs almáspite, répa- vagy sütőtöktorta sem nélküle. Sőt, van, aki a kávéjába is szívesen szór egy keveset. Jó, ha tudjuk, hogy a sokféle fahéj, amik közül választhatunk a boltok polcain, nem egyforma. 

fahej-hamis

Mi a fahéj?

A valódi fahéj Ceylonból származik, latin neve Cinnamomum verum. Ez a Sri Lankán őshonos fa kérge. Ez átok és áldás is egyszerre a sziget lakóinak, törtek már ki háborúk a fahéj miatt, de ez jelenti a lakosok egyik megélhetését is. 

Mi a hamis fahéj?

A kassziafa (Cinnamomum cassia) egy Dél-Kínában őshonos növény, és sokkal nagyobb területen él, mint a valódi fahéjat adó fa, ezért sokkal olcsóbb és gazdaságosabb ezt termelni. Amit fahéjrúdként látunk, kapunk a téli habos kávénk mellé, nagy valószínűséggel nem valódi fahéj, hanem a kasszia kérge, aminek nagyon hasonló aromája van. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk, érezhetjük, hogy azért sem az íz, sem az illat nem az igazi ceyloni fahéjé. A boltokba azonban mindkettő fahéjként kerül. 

A receptekhez is alapvetően helyettesíthető egyik a másikkal, ám ha valódi fahéjjal készítjük az ételeket, az ízek intenzitásában érezhetjük a különbséget. A ceyloni fahéj édes, fűszeres és bódító, a kasszia sokkal robosztusabb. 

Az ízen túl fontos különbség, hogy a kasszia sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz kumarint, ami az ízre is hatással van. Ez a vegyület nagy mennyiségben mérgező. Napi egy teáskanál még biztonsággal fogyasztható a kassziából is, ám ha túl sokat eszünk belőle egy nap, karcinogén és májkárosító hatása lehet. 

Hogyan vegyünk jó minőségű fahéjat?

Mindenekelőtt nézzük meg a származási helyet a csomagoláson. Célszerű mindig az egész fűszert vásárolni, és nem az őrölt változatot. Ha túl macerásnak találjuk az otthoni fűszerőrlést, próbáljunk megbízható fűszerkereskedőt találni. Nézzük meg a fahéj színét: a valódi sokkal barnább, a kasszia inkább vöröses. Ha pedig a zacskót kinyitva az illatot gyanúsnak találjuk, inkább ne használjuk. A valódi fahéj édes és nem túl tolakodó, soha nem nyomja el más fűszerek és összetevők aromáját.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!