Fehércsokis csiga nem csak reggelire

2014. augusztus 08.
Reggelire, uzsonnára, vagy akár éjszakai nassoláshoz is... Ezen a héten ÍzHuszár ismét különleges receptet oszt meg veletek: fehércsokis-gyümölcsös csigákkal csábulhatunk.

Mindjárt itt a hétvége, és egyúttal a ráérős reggelek is, amit érdemes kihasználni. No nem az ágyban lustálkodással, hanem egy isteni reggeli készítésével. Ilyen ez a fehércsokis péksütemény is, ahol akár csalhatunk is egy picit – ha még előző este begyúrjuk a tésztát, akkor hagyhatjuk reggeli kelni, hogy másnap már csak formázni és megsütni kelljen. Nem kell ám félni a kelt tésztától, annyi a titka, hogy a friss élesztőt langyos (és nem forró!), kevés cukorral elkevert tejbe kell morzsolnunk, és negyed óra alatt felfuttatni. Nekem mindig beválik, ha jó széles tálban teszem mindezt. Aztán a kelesztésnél takarjuk le egy konyharuhával, a tetejére tegyünk egy párnát, így garantáltan a duplájára dagad majd. A péksütik tetejét én most málnával szórtam meg, de bármilyen gyümölccsel mennyei!

Fehércsokis-gyümölcsös csigák

Hozzávalók:
A tésztához
• 25 g friss élesztő
• 125 ml langyos tej
• 50 g porcukor
• egy csipet só
• 400 g liszt
• 2 tojás
• 50 g olvasztott vaj

A töltelékhez
• 90 g fehércsokoládé
• 100 g friss málna vagy bármilyen más gyümölcs

Elkészítés:
1. A langyos tejhez adunk egy kiskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és negyed óra alatt felfuttatjuk.
2. Közben egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a porcukor és a sót.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáöntjük a lisztes keverékhez. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olvasztott vajat is, majd összedolgozzuk a tésztát. Ha összeállt, akkor még öt percig tovább gyúrjuk.
4. Az edényt konyharuhával letakarjuk, egy párnát teszünk a tetejére, és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
5. Ha a tészta megkelt, akkor újra átgyúrjuk, majd fél centi vastagságúra kinyújtuk. A fehércsokoládét ráreszeljük, megszórjuk málnával, és feltekerjük a tésztát.
6. 3 centis darabokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, de ügyeljünk rá, hogy kényelmes távolságban legyenek a csigák, hogy sütés közben ne érjenek össze.
7. A csigákat újra kelesztjük, ezúttal háromnegyed órán át.
8. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt barnára sütjük a csigákat. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórva, friss gyümölccsel díszítve kínáljuk.