- A kedvenc házi lecsónkat télen is élvezhetjük!
- Mutatjuk a házi lecsó receptjét, amivel mélyhűtés nélkül tehetjük el télire.
- Száraz dunsztra is szükségünk lesz ahhoz, hogy a házi lecsót télire eltegyük.
A házi lecsó a nyár egyik kedvenc étele. Nem csoda, ha télen is szeretnénk enni belőle, hiszen felidézi a melegebb napokat, olyan, mint egy falat napfény. Az a jó a lecsóban, hogy mélyhűtés nélkül is befőzhetjük télire, így sokkal finomabb és jobb állagú marad. Mutatjuk a bevált receptet a házi lecsó télire tartósításához!
Honnan ered a lecsó a magyar konyhában?
A lecsó a magyar konyha népszerű étele, ám nem nevezhető ősi magyar ételnek. A Balkán és a Kárpát-medence gasztronómiai hagyományaiból ered, és a török hódítás idején ért el Magyarországra.
Már csak azért sem főzhettük volna korábban, mert a paprika, ami a lecsó alapvető összetevője, szintén csak a 16. században, tehát a középkorban került hazánkba török közvetítéssel.
A lecsó népszerűsége a 19. században nőtt meg a magyar paraszti konyhában. Az egyszerű, szezonális alapanyagokból készült ételek között gyorsan elterjedt, mivel könnyen elkészíthető és olcsó volt. Ráadásul télire is elraktározható mélyhűtés nélkül a házi lecsó.
Házi lecsó receptje télire
A jó lecsóhoz nem kell sok hozzávaló. Paprika, paradicsom és hagyma alkotja az étel gerincét. Nagyon sok más összetevővel variálhatjuk ízlés szerint – kolbásszal, tojással, rizzsel, cukkinivel vagy éppen padlizsánnal –, ha télire akarjuk eltenni a házi lecsót, az eltarthatóság miatt fontos az alapoknál maradnunk.
A télire eltett házi lecsó hozzávalói:
- 3 kg paprika (vegyesen lehet kaliforniai és hegyes erős)
- 2 kg paradicsom
- 1 kg hagyma
- 2 dl olaj
- Só ízlés szerint
- Bors ízlés szerint (opcionális)
A télire eltett házi lecsó elkészítése:
- Készítsük elő a zöldségeket. A paprikát és paradicsomot alaposan mossuk meg, csumázzuk ki. A paprikát karikázzuk fel vagy vágjuk csíkokra. A paradicsomot hámozzuk meg (mártsuk forró vízbe pár másodpercre, majd hideg vízbe rögtön, így könnyen lejön a héja), majd kockázzuk fel. A hagymát félkarikákra vágjuk.
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk üvegesre a hagymát.
- Adjuk hozzá a paprikát, közepes lángon pároljuk, míg kicsit összeesik, nagyjából 10-15 perc alatt.
- Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, ekkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Főzzük az egészet addig, míg a paprika és paradicsom megpuhul és a lecsó levet enged, nagyjából 20-30 perc alatt.
- A végén forrón alaposan megtisztított üvegekbe töltjük a lecsót, és azonnal lezárjuk. Az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé 5 percre, így a forró lecsó vákuumot képez és sterilizálja a fedő belsejét.
- Az üvegeket tegyük száraz dunsztba (egy vastag takaróba csavarva állítsuk dobozba), hogy lassan hűljenek ki. Ez 24-48 óra nagyjából.
Tippek a házi lecsó télire tartósítására mélyhűtés nélkül
Ha biztosra akarunk menni abban, hogy nem romlik meg a télire eltett házi lecsó, érdemes néhány jótanácsot megfogadnunk:
- Az üvegeket és a fedőket alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük (forrásban lévő vízben pár percig).
- Ha szeretnénk, adhatunk a télire eltett házi lecsóhoz egy kis ecetet vagy citromsavat a tartósítás fokozása érdekében.
- A lecsó ízesítéséhez hozzáadhatunk még fokhagymát, csípős paprikát, vagy akár kolbászt is, de ezeket érdemes előre megsütni és úgy hozzáadni, hogy ne áztassák el az egészet.
Fotó: Getty Images