Házi lecsó receptje télire: mélyhűtés nélkül így tegyük el!

2024. július 20.
A házi lecsó a nyár ízének esszenciája. Szerencsére abban a tekintetben is praktikus étel, hogy jól eltehetjük télire. Mutatjuk a bevált receptet, amivel mélyhűtés nélkül vihetjük át a nyarat a télbe a házi lecsóval!
Házi lecsó recept télire mélyhűtés nélkül
  • A kedvenc házi lecsónkat télen is élvezhetjük!
  • Mutatjuk a házi lecsó receptjét, amivel mélyhűtés nélkül tehetjük el télire.
  • Száraz dunsztra is szükségünk lesz ahhoz, hogy a házi lecsót télire eltegyük.

A házi lecsó a nyár egyik kedvenc étele. Nem csoda, ha télen is szeretnénk enni belőle, hiszen felidézi a melegebb napokat, olyan, mint egy falat napfény. Az a jó a lecsóban, hogy mélyhűtés nélkül is befőzhetjük télire, így sokkal finomabb és jobb állagú marad. Mutatjuk a bevált receptet a házi lecsó télire tartósításához!

Honnan ered a lecsó a magyar konyhában?

A jó házi lecsóhoz nem kell sok hozzávaló a recept szerint: paprika, paradicsom és hagyma adja az étel gerincét

A jó házi lecsóhoz nem kell sok hozzávaló a recept szerint: paprika, paradicsom és hagyma adja az étel gerincét

A lecsó a magyar konyha népszerű étele, ám nem nevezhető ősi magyar ételnek. A Balkán és a Kárpát-medence gasztronómiai hagyományaiból ered, és a török hódítás idején ért el Magyarországra. 

Már csak azért sem főzhettük volna korábban, mert a paprika, ami a lecsó alapvető összetevője, szintén csak a 16. században, tehát a középkorban került hazánkba török közvetítéssel. 

A lecsó népszerűsége a 19. században nőtt meg a magyar paraszti konyhában. Az egyszerű, szezonális alapanyagokból készült ételek között gyorsan elterjedt, mivel könnyen elkészíthető és olcsó volt. Ráadásul télire is elraktározható mélyhűtés nélkül a házi lecsó.

Házi lecsó receptje télire

A jó lecsóhoz nem kell sok hozzávaló. Paprika, paradicsom és hagyma alkotja az étel gerincét. Nagyon sok más összetevővel variálhatjuk ízlés szerint – kolbásszal, tojással, rizzsel, cukkinivel vagy éppen padlizsánnal –, ha télire akarjuk eltenni a házi lecsót, az eltarthatóság miatt fontos az alapoknál maradnunk.

A télire eltett házi lecsó hozzávalói:

  • 3 kg paprika (vegyesen lehet kaliforniai és hegyes erős)
  • 2 kg paradicsom
  • 1 kg hagyma
  • 2 dl olaj
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint (opcionális)

A télire eltett házi lecsó elkészítése:

  1. Készítsük elő a zöldségeket. A paprikát és paradicsomot alaposan mossuk meg, csumázzuk ki. A paprikát karikázzuk fel vagy vágjuk csíkokra. A paradicsomot hámozzuk meg (mártsuk forró vízbe pár másodpercre, majd hideg vízbe rögtön, így könnyen lejön a héja), majd kockázzuk fel. A hagymát félkarikákra vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk üvegesre a hagymát.
  3. Adjuk hozzá a paprikát, közepes lángon pároljuk, míg kicsit összeesik, nagyjából 10-15 perc alatt.
  4. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, ekkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Főzzük az egészet addig, míg a paprika és paradicsom megpuhul és a lecsó levet enged, nagyjából 20-30 perc alatt.
  6. A végén forrón alaposan megtisztított üvegekbe töltjük a lecsót, és azonnal lezárjuk. Az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé 5 percre, így a forró lecsó vákuumot képez és sterilizálja a fedő belsejét.
  7. Az üvegeket tegyük száraz dunsztba (egy vastag takaróba csavarva állítsuk dobozba), hogy lassan hűljenek ki. Ez 24-48 óra nagyjából.

Tippek a házi lecsó télire tartósítására mélyhűtés nélkül

Ha biztosra akarunk menni abban, hogy nem romlik meg a télire eltett házi lecsó, érdemes néhány jótanácsot megfogadnunk:

  • Az üvegeket és a fedőket alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük (forrásban lévő vízben pár percig).
  • Ha szeretnénk, adhatunk a télire eltett házi lecsóhoz egy kis ecetet vagy citromsavat a tartósítás fokozása érdekében.
  • A lecsó ízesítéséhez hozzáadhatunk még fokhagymát, csípős paprikát, vagy akár kolbászt is, de ezeket érdemes előre megsütni és úgy hozzáadni, hogy ne áztassák el az egészet.

Fotó: Getty Images