3 olcsó, de tápláló ebéd, ami hónap végén is összedobható

2023. szeptember 22.
A dietetikus elárulta, melyik az a három étel, amit előszeretettel készít maga is, amikor hónap végén már a következő fizetést várja. A hozzávalók olcsók, a kész ebéd mégis tápláló és tele van fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
Tápláló, de olcsó ebéd hóvégén
  • A közvélemény-kutatások szerint a felnőttek 97 százaléka mondja azt, hogy az élelmiszerárak miatt kell hónapról hónapra egyre jobban meghúzniuk a nadrágszíjat. 
  • Az emberek nagy része már nem a tápérték, hanem az ár alapján választ, amikor bevásárol.
  • Azért olyan hasznosak a dietetikus olcsó receptjei, mert nem tartalmaznak különleges hozzávalókat és könnyen átalakíthatók más alapanyagokhoz is.

Magyarország még mindig Európa-bajnok inflációt tudhat magáénak. Ez a cím nem annyira hasznos, mivel a magas élelmiszerárak miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az egészséges, ám gyakran kifejezetten drága alapanyagokat, mint az olívaolaj, jó minőségű sajtok vagy tojás. 

A gyümölcsök és zöldségek kifejezetten drágák, így nem meglepő módon ezen próbálunk spórolni. Amikor kevés pénzből kell bevásárolni, az emberek inkább választják az olcsó, ám tápanyagokban szegény élelmiszereket. Ez azonban komoly problémához vezethet. A fontos vitaminok, ásványi anyagok és növényi tápanyagok hiányában sokkal nagyobb a betegségek kialakulásának esélye. 

Mit tesz a dietetikus, ha olcsó, de tápanyagban gazdag ebédet kell készítenie? Próbál olyan recepteket keresni, amik nem igényelnek különleges hozzávalókat, és könnyen átalakíthatók attól függően, milyen alapanyagok vannak otthon. 

A lencse a barátunk, ha spórolni kell

A lencseburger tápláló és olcsó ebéd

A lencseburger tápláló és olcsó ebéd

A hüvelyesek létfontosságú fehérjéket és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ráadásul az áruk is megfizethető. Azért is nagyon hasznos a lencse, mert roppant sokoldalúan elkészíthető, így változatos és tápláló ételeket készíthetünk belőle. Itt találod például a lencseburger receptjét, ami tökéletes húspótlék lehet akár a szendvicsünkben is.

Shakshouka, az olcsó tojásos lecsó

A shakshouka is lehet olcsó ebéd, ami tele van tápanyagokkal

A shakshouka is lehet olcsó ebéd, ami tele van tápanyagokkal

Durván leegyszerűsíthetjük a shakshouka készítését, ráadásul az évnek ebben az időszakában nem csak konzerv paradicsomot, hanem túlérett friss paradicsomokat is vásárolhatunk olcsóbban az zöldségeseknél. Igaziból tojáson, kenyéren, paradicsomon és némi fűszeren kívül nem is kell hozzá más, hogy finom és olcsó ebédet főzzünk. Itt mutatjuk a shakshouka receptjét!

Görög saláta olcsón

Az otthoni görög saláta is sokkal olcsóbb, mint az étteremben

Az otthoni görög saláta is sokkal olcsóbb, mint az étteremben

Sokkal kiadósabb és olcsóbb, ha otthon magunk készítjük el a görög salátát. Ráadásul kiegyensúlyozott tápanyagforrás, hiszen tartalmaz létfontosságú rostokat, fehérjét és vitaminokat. Mutatjuk, hogyan készíthetsz otthon olyan gírosz tálat, ami után az egész család megnyalja mind a tíz ujját!

Fotó: Unsplash