Az egyik legegyszerűbb magyar ételért rajong a New York Times

2024. július 27.
A mákos tészta az egyik legegyszerűbb receptünk, mégis épp ez az, amit most felfedezett magának a legendás New York Times gasztro-oldala.

A magyar konyhának a gulyás és a lángos jelentette a világhírt – de csak eddig, most ugyanis újabb hagyományos receptünk indult hódító útjára. Az egyik legtipikusabb menzakedvencnek számító mákos tésztát a New York Times gasztronómiai aloldala, a New York Times Cooking fedezte fel, ahol gyors, egyszerű és finom fogásként mutatják be a magyaros klasszikust.

Magyarországból Amerikáig – Románián át – a mákos tészta hódító útja

A receptet posztoló Carolina Gelen Romániában született, ahonnan 2021-ben emigrált az Egyesült Államokba, így érthető, honnan rukkolt elő a magyar fogással. A mákos tésztáról azt írja, az egyik legjobb benne, hogy csupán négy hozzávaló  – mák, cukor, vaj és tészta – kell hozzá, a végeredmény pedig „kellemesen édes és diós komfortétel”.  Gelen azt is leírja, hogy a mákos tészta receptje egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor leginkább a parasztok fogyasztották ezt a szerény, de ízletes ételt. Ahogy a szerző kiemeli, a mákos tésztát ehetjük önmagában, vagy második fogásként, leves után is, egyszerűsége mellett pedig a gyors elkészítési ideje és az olcsósága miatt is népszerű.

A New York Times Cooking bejegyzésére több hazai gasztronómiai szereplő – például Havas Dóra – is felfigyelt, akik lelkesen osztották meg a világhódító útjára induló mákos tészta receptet. Bár meglepő, hogy épp egy ennyire egyszerű ételünk kaphat most szélesebb ismertséget, a mákos tészta tényleg olyan étel, amihez szinte minden magyar embernek kötődik valami kedves emléke.

Reméljük, a mákos tészta sikere után még több magyar receptet felfedeznek majd a tengerentúlon – a következő például rögtön lehetne egy újabb mákos kedvenc, a mákos guba!

A legújabb magyar siker ünneplésére természetesen az a legméltóbb mód, ha mindenki készít otthon egy jó nagy fazék mákos tésztát. Követhetjük most már a New York Times receptjét is, de valószínűleg mindenkinek vannak a tarsolyában családi trükkök és „tökéletes” arányok, és persze a hazai receptes oldalakhoz is fordulhatunk segítségért.

Forrás: NYTimes Fotó: Getty Images