5 alapanyag a karácsonyi menüből, ami belülről szépít minket

2020. december 25.
Mindenkinek megvan a jól bevált, hagyományos és karácsonyi hangulatot varázsoló receptje, amit csak az ünnepi készülődés alkalmával vesz elő. Ezek az ételek pont attól különlegesek, hogy nem esszük őket minden nap. A bejgli, a zserbó és a tökös-mákos rétes azonban nem csak a karácsonyi asztalt díszítik – összetevői minket is szebbé varázsolnak belülről.

Dió

Bár a diónak magas a kalóriatartalma, az egyik kedvenc csonthéjasunk egy igazi vitaminbomba. Szeléntartalma erősíti a szívet és az immunrendszert. Csontképző, serkenti a növekedést. A levele C-vitaminban gazdag, bőrproblémák és emésztőrendszeri megbetegedések esetén nagyon hasznos tea formájában fogyasztva, amely a hajhagymák megerősítésében és a hajhullás kezelésében is segítségünkre van. Magnéziumtartalma segít elűzni a mindennapi stresszt, de rengeteg káliumot, mangánt és rezet is tartalmaz. A dióban található telítetlen zsírsavak segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, serkentik az agyműködést és javítják a koncentrációs képességet. Az Amerikai Rákkutató-társaság megállapította, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A diónak magas az antioxidáns-tartalma, így könnyedén felveszi a harcot az oxidatív stresszel, ami a gyors öregedés és több betegség egyik legfőbb kiváltó oka.

Mák

A mák – a világ nagy részével ellentétben – szerencsére kis hazánkban bárhol megtalálható és változatos formában fogyasztható. A belőle nyert olaj idegnyugtató és stresszoldó hatással bír, fejfájás, izomgörcsök esetén, illetve pihentető alvás hiányában csodaszerként funkcionál. Kalciumban, magnéziumban, vasban és B6-, illetve E-vitaminokban gazdag. Rendszeres fogyasztásával táplálja és hidratálja a bőrünket, erősíti és fényesíti hajunkat, illetve körmeinket, segít megelőzni a fogszuvasodást. A dióhoz hasonlóan a mák is segít megelőzni a mellrák kialakulását, valamint lassítja testünk öregedési folyamatait.

Hal

A hal az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke, és bizony jó választás karácsonykor, hiszen könnyen emészthető, könnyű fogás. Valljuk be, ez nem utolsó szempont a menü kiválasztásánál, hiszen ez a három nap általában nem a koplalásról szól. A halakban található telítetlen zsírsavak magas száma segíti szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, rendszeres fogyasztásával megszépíti bőrünket. Serkenti az agyműködést, csökkenti az agyi leépülés és a szembetegségek kialakulásának esélyeit. A halak vitaminokban gazdagok, de tele vannak kalciummal, foszforral, szelénnel, fluorral, vassal és káliummal is, a tengeri halak jódtartalma pedig különösen hasznos pajzsmirigy-megbetegedések esetén.

Sütőtök

Ha sokáig szeretnénk megőrizni szemeink épségét, akkor a sütőtököt se hagyjuk ki az idei karácsonyi menü alapanyagai közül, ugyanis A-vitamin-tartalma védelmet biztosít a látóidegeinknek. A sárga finomság rostban gazdag, így fogyasztásával a karácsonyi habzsolás után könnyebben elérhetjük az álomalakot. Béta-karotin-tartalma rákmegelőző hatású és küzd a szabadgyökök ellen. A benne található triptofán elűzi a stresszt, magja pedig csökkenti a koleszterinszintet.

Fahéj

Ennek az ősi fűszernek nemcsak az íze jó, hanem az élettani hatásai is. A fahéj csökkenti a puffadást és segít kiegyensúlyozni vércukorszintünket, ha magas szénhidráttartalmú ételekkel együtt fogyasztjuk – kitűnő választás, ha nem akarunk ismét hamar farkaséhesek lenni. A mákhoz és a halhoz hasonlóan serkenti az agyműködést, javítja a memóriát és a mozgáskoordinációt, gyorsítja a sérült agysejtek gyógyulását. A fahéjnak magas a mangántartalma, így jó választás a szabadgyökök és az öregedés elleni küzdelemben. Rossz lehelet esetén forraljuk fel vízben, majd igyuk meg.

Olvass tovább!