Nem piskóta: a bögrés mákos receptje

2020. december 17.
Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Ezúttal klasszikus ünnepi sütemények újragondolt változatát mutatja meg, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi desszertasztalról.

A mákos sütemények elengedhetetlen szereplői az ünnepeknek. Akinek a mákos bejgli vagy a mákhabos linzer túlságosan macerásnak és időigényesnek tűnik, annak remek alternatíva lehet a bögrés mákos süti, amely pillanatok alatt elkészíthető, és az íze is isteni. Mondjuk, amilyen gyorsan megsüthető, olyan gyorsan el is szokott fogyni…

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

A sütés folyamatát leginkább az könnyíti meg, hogy elő sem kell vennünk a mérleget, csak egy 2,5 decis bögrét kell keresnünk – a legtöbb hozzávalóból ugyanis ekkora mennyiségre van szükség. Ezeket aztán csak össze kell kavarni, betolni a sütőbe, és meg is vagyunk. Én általános iskolásként tanultam meg ezt a receptet, szóval szó szerint gyerekjáték az elkészítése.

venusz_nem_piskota_bogre_makos

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre darált mák
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 2 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 ek. Vénusz étolaj
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a kapcsos tortaformát vékonyan kikenem Vénusz sütőmargarinnal, majd kilisztezem.
  2. A tojást kézi mixer segítségével világossárgára keverem a cukorral, majd hozzáadom a tejet, a mákot, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, végül pedig az olajat.
  3. A homogén masszát beleöntöm a tortaformába, és kb. 25 perc alatt megsütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy biztosan megsült-e.
  4. Ha kihűlt, meghintem porcukorral, és tortaszeletekre vágva tálalom.

Nézd meg a videónkat is!

Promóció