4 új étterem Budapesten, amit nem szabad kihagynod

2024. augusztus 16.
A város legfinomabb zsíros kenyere, kicsi Olaszország Buda szívében és a legházibb taco a városban: mutatjuk Budapest legizgalmasabb és legfinomabb új éttermeit.

Nem áll meg a gasztro-boom Budapesten, idén nyáron is egymás után nyitnak az izgalmas új egységek a fővárosban. Magyaros étterem innovatív small plate koncepcióval, pop-up üzemmódból állandósult monofood tacózó a belváros közepén, indiai villámgyorsan és olaszos tratottia-életérzés Buda szívében – mutatjuk a kedvenc új helyeinket a 2024-es nyárból!

Kedvenc új éttermeink Budapesten

Giulia

Régebben a pestiek szerették azzal sarazni a budaiakat, hogy az ő oldalukon nincs semmi más, csak formára vágott bukszusok és rosszindulatú nyugdíjasok, de ez gyakorlatilag hónapról hónapra veszíti érvényét, ahogy sorra nyílnak a jobbnál jobb új helyek Budán. A Giulia a Retek utcába hozza el a modern olasz trattoria-életérzést könnyű, de izgalmas fogásokkal, amik között small plate jellegű antipastikat és folyamatosan változó tésztákat is találunk. Miközben olasz pizzázóból meglepően sokat találunk Budapesten, sőt, önmagában csak a Széll Kálmán tér környékén is, az olasz konyha pizzán kívüli – egyébként sokkal izgalmasabb – gasztronómiai univerzuma méltatlanul alulreprezentáltnak számít nálunk. Az elmúlt években ugyan voltak „tésztás próbálkozások” (és vannak is olyan viszonylag régóta működő szuper éttermek, mint az Al Dente vagy a 2 Spaghi) eddig nem igazán találtunk olyan laza kerthelyiséget, ahová bármikor szívesen beülünk egy kis olajbogyóválogatásra, friss focacciára és egy pohár jéghideg proseccóra. A Giulia egyik legnagyobb előnye a tágas, árnyas tér, ahol simán megférnek egymás mellett a II. kerületi fiatal családok, a karriermellényes budai vállalkozók és a római nyaralásra spóroló fiatalok is. Emellett pedig nagyon jó a változatosság, amit kínál: mehetünk nagy társasággal vagy szűk családdal, ehetünk pár falatot az italok mellé vagy rendezhetünk igazi olasz lakomát is. Ott jártunkkor kóstoltunk egy csodálatosan friss polipsalátát, jó minőségű olajbogyókat és egy nagyon jól elkészített focacciát is, és bár tésztafronton picit hiányoltuk az olasz konyha „egyszerűen nagyszerű” hozzáállását, a különleges és komplex pasták is finomak voltak. Külön szuper, hogy bőséges ital-, illetve azon belül is elég szép koktélválasztékuk is van, így a Giulia tényleg ideális helyszín egy éjszakai iszogatásba forduló fülledt nyári vacsorához.

Indigo Express

Indiait, de gyorsan – nagyjából ez a frissen megnyílt Indigo Express filozófiája, akik a már jól ismert indiai lánc menüjét fordítják le közérthető, gyors, de egyáltalán nem gyorskaja minőségű fogásokra. A Nyugati téren álló új helyük olyan népszerű indiai street foodokat kínál, mint a ropogós, krumplis-borsós tölteléktől dagadó samosa vagy a különböző töltelékekkel – például csicseriborsóval, indiai sajttal vagy bárányhússal – kérhető tekercsek, de persze ott vannak az olyan kiadósabb signature indiai ételek is, mint a vajas csirke, a lencsés curry vagy az elmaradhatatlan tikka masala. Az Indigo Express nemcsak az egzotikus ízek iránti igényeket szolgálja ki, de – pláne a lokációjából adódóan – akkor is nagyon jó megoldás lehet, ha egy sűrű munkanap közepén szeretnénk valami tápláló, teljes értékű ebédet enni. Ami pedig még ennél is jobb, hogy az alapvetően elég drágának számító indiai fogásokat végre elérhető áron vásárolhatjuk meg: a melengető lencselevest már 990 forintért kérhetjük, a csirkés tekercs 2190 forintba, a vajas csirke vagy vajas paneer (indiai sajt) pedig 2590 forintba kerül. 

Marumba

A Dobrumba és a Pingrumba közel-keleti fogásai után a Marumbával egészen új vizekre eveznek a tulajdonosok, akik ezúttal a Kárpát-medence konyhájának új arcát szeretnék megmutatni a néhány hete nyitott Holló utcai egységben. Annyiban azért mégis következetes a harmadik étterem, hogy elsősorban itt is small plate fogások közül válogathatunk – és éppen ez teszi a Marumbát annyira különlegessé. Nemcsak a magyar konyhától, de a magyar néplélektől is viszonylag távol áll, hogy az ételeket megosszuk egy asztaltársaságon belül, arról nem is beszélve, hogy a zsíros kenyérre vagy a savanyúságra nehéz is klasszikus „sharing” fogásként gondolni. Ahogy viszont nálunk is egyre népszerűbb lett a kicsi, megosztásra hívó adagokkal dolgozó small plate koncepció, úgy tűnik, a hagyományos magyar konyha is megérett rá, hogy ilyen módon közelítsünk felé. Azt kell mondanunk, működik a dolog: az olyan nehezebb fogások, mint a – szokásosnál ugyan jóval krémesebb, szinte habos állagú – zsír vagy a fantasztikusan fűszerezett mangalicapástétom valahogy sokkal jobban csúsznak, ha csipegetve falatozzuk őket, különösen ha frissítőként roppanós fermentált zöldségeket is kérünk hozzájuk. A small plate evés lényege, hogy sokféle ízt megkóstolhatunk anélkül, hogy megtelnénk egyetlen főétellel, ráadásul nemcsak az ételeket, hanem az élményt is megoszthatjuk egymással. A Marumba vidéki nagymamás bájjal finoman átitatott, mégis modern terében teljesen újfajta élményként élvezhetjük a magyar konyhát, összekóstolva a roppanós, frissítően kapros kovászolt tököt és a vörösboros töltött hagymákat vagy éppen a zsíros kenyeret és a zsidótojást is. Az étlapon azért helyet kapott néhány főfogás is, amik igazi magyaros kedvenceket vonultatnak fel jó minőségű alapanyagokból, de nem túlgondolt módon: ilyen a magyar tarkából készült gulyás vagy a szigorúan nokedlivel kínált csirkepörkölt. Bár a magyar konyha főleg nehéz, húsos fogásaival ismert, a Marumbában vannak vegetáriánus ételek is: mi a kelkáposztafőzeléket kóstoltuk meg, aminek semmi köze a szétfőtt mentás verzióhoz, és ami mellé innovatív módon itt gombafasírt kerül. Külföldieknek és a magyaroknak egyaránt izgalmas ízelítő a helyi konyhából!

TAKO

A TAKO műhely már 2021 óta működik pop-up jelleggel, a fel-felbukkanó taco-gyárból azonban idén nyáron végre állandó egység lett az Astorián. A TAKO nevéhez hűen monofood-koncepcióval működik, vagyis egyetlen ételt (tacót) kínálnak, egyelőre háromféle verzióban. Az ismert mexikói street food náluk attól lesz különleges, hogy nagyon jó minőségű, teljesen házilag készített alapanyagokból építkeznek, ami magasan kimeli a TAKÓt a tipikus, gyakran előkészített termékekkel operáló mexikói helyek közül. A húsos birria töltelék omlós, „tépett” sertéshúsból áll, ami szaftos, fűszeres, és csodásan hidratálja a házi kukoricalisztes tortillalapot. A házi salsáktól még komplexebb – és pikánsabb – lesz az ízélmény, de persze a vegetáriánus verzióval sem szenvedünk hiányt az ízekből: itt káposzta és görögszénás babpüré teszi gazdagabbá és laktatóbbá a gyorsan fogyasztható, mégis különleges fogást. A TAKÓban az is szuper, hogy jó választás lehet akkor is, ha nem vagyunk annyira éhesek – ilyenkor simán elég lehet akár egy 1200 forintos taco is – de nyugodtan választhatunk két-három darabot is, ha többféle ízt is kipróbálnánk.

Fotó: Szécsi Noémi – Marumba (nyitókép)