Pillekönnyű házi gnocchi répából – egyszerűen

2024. szeptember 05.
Ez a répagnocchi nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos verzió, de állítjuk, sokkal finomabb is. A répa enyhén édeskés íze ráadásul a gyerekeket is meggyőzi majd – és még csak nem is olyan macerás elkészíteni!

Tudjuk, hogy házi gnocchit készíteni nem feltétlenül hétköznapi feladat, de ha egy kicsit előre dolgozunk, akkor tényleg pillanatok alatt elkészülhet a mennyei és egészséges házi tészta. A gnocchi készítésének titka ugyanis, hogy az alapját adó krumplit (ami most répa, de lehet akár sütőtök is) jó puhára kell főzni, majd meg kell várni, míg teljesen kihűl. Ha melegen próbáljuk összeállítani a tésztát, sokkal több lisztet kell hozzáadnunk, amitől tömörebb falatkákat kapunk a végén és elveszítjük a gnocchi legjobb tulajdonságait – a párnácskák puha, szaftos jellegét. Érdemes tehát előző nap, vagy akár aznap reggel megfőzni a zöldséget és hagyni kihűlni, így elég lesz étkezés előtt közvetlenül összerakni a tésztát, hiszen alig pár perc alatt meg is főnek a kis gnocchik.

Az alábbi recept különlegessége, hogy krumpli helyett répát használunk, amitől nemcsak enyhén édeskés ízt kap a gnocchi, de sokkal egészségesebb is lesz a végeredmény. Az egyszerű, zsályával aromatizált barna vaj tökéletes kísérője lehet ennek az üdítően narancssárga tésztaételnek, de természetesen tejszínes szósz is készülhet hozzá. Semmiképpen se hagyjuk ki az őszi szezonban! 

Házi répagnocchi

Hozzávalók:

  • 2 csésze répa meghámozva és felkockázva
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet só
  • 1/3 csésze reszelt parmezán sajt (és még pluszban a tálaláshoz)
  • 1 és fél csésze finomliszt
  • 8 ek. sózatlan vaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4-5 db zsályalevél
  • só és bors

Elkészítés:

1. A répákat lobogó vízben főzzük puhára 12-15 perc alatt, majd szűrjük le!

2. Amikor a répa már kihűlt, öntsük át egy nagy tálba és villával vagy krumplinyomóval pürésítsük le. Adjuk hozzá a két tojássárgáját, a sót és a parmezánt! Adagoljuk hozzá a lisztet, míg gyúrható tésztát kapunk.

3. Enyhén lisztezett felületen a tészta harmadából csináljunk hosszú hengert, majd vágjuk belőle falatnyi darabkákat – tegyük őket félre egy lisztezett tepsire vagy nyújtódeszkára!

4. Tegyünk fel egy nagy fazéknyi sós vizet főni, majd dobjuk bele a gnocchit – várjunk 3-4 percig, míg szépen felúsznak a víz felszínére, majd szűrjük le őket!

5. Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes láng felett! Hagyjuk enyhén megbarnulni, kb. 8-10 perc alatt! Adjuk hozzá a fokhagymát és a zsályát, és várjuk meg, amíg illatozni kezdenek (kb. 1-2 percet).  

6. A leszűrt gnocchit forgassuk meg a vajban, majd tálaljuk melegen, frissen őrölt borssal és parmezán sajttal a tetején!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images