Brokkolipesztós tészta, a villámgyors vitaminbomba

2024. április 25.
Brokkoliból pesztót? Naná! Ez a csodálatosan egyszerű recept ízes, krémes pesztót varázsol a megosztó zöldségből, ami így az egész család kedvence lehet.

A pesztó hagyományosan friss bazsalikomlevélből, fenyőmagból, olívaolajból és parmezánnal készül, de a klasszikus recept logikáját követve tényleg szinte bármiből készíthetünk pesztót. Az alábbi receptben brokkoli adja az alapját, amitől kifejezetten gazdag, enyhén pikáns pasztát fogunk kapni. A brokkolipesztó készítése kifejezetten jó ötlet lehet, ha a gyerekek nem akarják megenni a sima párolt brokkolit, de akkor is érdemes kipróbálni, ha magunknak készítenénk olaszos ízvilágú, mégis kicsit izgalmasabb – és persze vitamindúsabb – ételt. Ez a csodásan zöld brokkolis tészta gyors, szemet gyönyörködtető és tápanyagokban gazdag, szóval mindenképpen érdemes felvenni a fix menüre!

Mutatjuk is, hogyan készül!

Brokkolipesztós tészta

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli rózsákra szedve
  • 500 gramm tészta (pl.: fussili penne, rigatoni)
  • 3 ek. fenyőmag
  • 1 csésze mag nélküli zöld olajbogyó
  • 2 csésze friss bazsalikomlevél
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, sózzuk meg alaposan. Dobjuk bele a brokkolirózsákat és főzzük 1-2 percig, míg a brokkoli kicsit megpuhul.

2. Vegyük ki a brokkolit és újra forraljuk fel a vizet! Főzzük meg a tésztát az előírások szerint al dentére, nagyjából 10-12 perc alatt. Szűrjük le a tésztát, tegyünk félre 1 csészét a főzővízből!

3. Egy kisebb serpenyőben közepes láng felett pirítsuk a fenyőmagot folyamatos mozgatás mellett, míg illatozni kezd. Nagyjából 3 percig.

4. A pirított fenyőmagot a megfőtt brokkolival, fokhagymával és bazsalikommal együtt tegyük egy robotgépbe vagy turmixba. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt és 1/2 csészényit a félretett főzővízből. Dolgozzuk össze a gépben!

5. Adagoljuk a keverékhez fokozatosan az olívaolajat, időnként szedegessük le a tartály oldaláról a feltapadt részeket. Addig dolgozzunk rajta, míg megkapjuk a megfelelő állagot. Ízesítsük a pesztót sóval és borssal!

6. Egy nagy tálban forgassuk össze a megfőtt tésztát a kész brokkolipesztóval! Ha lazítani szeretnénk, adjunk még hozzá egy keveset a félretett főzővízből! Friss citromlével és extra reszelt parmezánnal tálaljuk!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images