Mennyei édesburgonyás gnocchi friss mentapesztóval

2017. május 04.
Minden vendéget elkápráztat, másnap pedig irodai ebédnek is remek – próbáljátok ki a szuperfinom édesburgonyás gnocchit bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

Ne ijedjünk meg a házi gnocchitól: bár pepecselősnek tűnhet, valójában egy hamar elkészíthető ételről van szó. Az alábbi recept szerint a tésztát nem szükséges pihentetni, a formázásra pedig számtalan technika létezik. Nézhetünk oktatóvideókat Youtube-on, vagy egyszerűen mehetünk a saját megérzéseink után. A főzés szempontjából az a lényeg, hogy nagyjából fél diónyi falatkákat készítsünk. További hasznos trükk amúgy mindenféle friss házi tészta készítése során, hogy a kiszáradás elkerülése érdekében a még fel nem használt tésztát tegyük egy zacskóba, amíg a többit formázzuk. Vegetáriánus verzióban természetesen elhagyható a szalonnapörc, illetve a pesztó helyett a kedvenc paradicsomszószunkkal is remekül működik az étel.

Édesburgonyás gnocchi mentapesztóval
(4 főre)

A gnocchihoz:

250 gramm édesburgonya
300 gramm liszt
1 tk só
1 tojás

A pesztóhoz:

1 ág menta
fél csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
4 ek olívolaj
2 ek dió, tökmag, napraforgómag (akár vegyesen)
1 ek reszelt parmezán
1 csipet só
frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

1 szál zöldhagyma
3 vékony szelet bacon vagy szalonna
olívaolaj

Az édesburgonyát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy közepes lábasba tesszük. Kétszeres mennyiségű hideg vizet öntünk rá, majd közepes lángon 20 perc alatt puhára főzzük.

Közben elkészítjük a pesztót: egy mérőpohárba tesszük a felaprított mentát, petrezselymet és fokhagymát. Beleszórjuk a magokat, a reszelt parmezánt, a sót és a borsot, majd ráöntjük az olívaolajat. Botmixerrel összedolgozzuk.

Amikor az édesburgonya megfőtt, szintén botmixerrel pürésítjük, közben egy közepes vagy nagy lábasban vizet forralunk a tésztafőzéshez. Egy nagy tálba tesszük, hozzászórjuk a lisztet, a sót, és hozzátesszük a tojást, majd összegyúrjuk. Egy homogén, könnyű tésztát kapunk, amelyet négy vagy öt részre vágunk. Egy felületet vagy nyújtódeszkát enyhén meglisztezünk, ezen az első tésztadarabot 1 cm átmérőjű hengerré formáljuk. 2 cm-es darabokra vágjuk, amiket villával megformázunk, majd letakarva tálcára teszünk. (Ezen a ponton egyébként remekül fagyasztható is a gnocchi: tegyük így tálcával együtt a fagyasztóba, majd másnap tegyük át egy zacskóba, és fagyasszuk tovább, így nem fog összeragadni.)

Ha megvagyunk az összes tészta formázásával, adagonként kifőzzük őket a megsózott, forró vízben: miután feljöttek a gnocchik a forró víz tetejére, további 1-2 percig főzzük őket, közben gyakran kevergetjük, hogy ne ragadjanak össze. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük és egy tányérra tesszük a tésztát.

Közben egy serpenyőben 2 ek olívaolajon a szalonnát zsírjára pirítjuk. Kivesszük a sült szalonnadarabokat, majd a visszamaradt zsiradékon néhány perc alatt megpirítjuk a kifőtt gnocchikat.

Amikor ez kész, tálalunk: a tésztát megöntözzük a pesztóval, és vékonyra szeletelt zöldhagymával és a sült szalonnapörccel tálaljuk.