Ízbomba fillérekből: fokhagymás tészta pikáns morzsával

2023. szeptember 21.
Karakteres ízek és izgalmas textúrák keverednek ebben az egyszerű és nagyszerű tésztaételben, amit nemcsak villámgyorsan, de tényleg fillérekből elkészíthetünk.

Ha már unod a paradicsomos vagy tejszínes tésztákat, próbáld ki ezt az egyszerű, mégis hihetetlenül különleges receptet, amiben a fokhagyma kapja a főszerepet! Méghozzá nem spóroljuk ki belőle: összesen 20 gerezd fokhagymát teszünk bele, hogy igazán karakteres legyen az íz, de nem kell aggódni – a fokhagymát először olívaolajban kisütjük, így az aromája megmarad, de nem lesz csípős, kellemetlen mellékíze az ételnek. A tésztaétel különlegessége, hogy készítünk egy sajtos ízvilágú, szintén fokhagymás morzsát is, ami plusz textúrát ad az ételnek, ráadásul kicsit tartalmasabb is lesz tőle. Az alábbi recept egyébként teljesen vegán, sajt helyett sörélesztőpehely kerül belőle, amit ugyan le is cserélhetünk, de érdemes meghagyni, ugyanis enyhén füstös, pikáns karaktert ad az ételnek, ráadásul nagyon egészséges is!

Hozzávalók:

  • 20 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 7 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1/2 csésze panko morzsa
  • 5 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 teáskanál őrölt bors
  • 2/3 csésze finomra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 350 gramm tészta (spagetti, bucatini)

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a 20 gerezd fokhagymát, préseljük őket össze egy kés lapjával, aztán vágjuk nagyon apróra őket!
  2. A tésztát lobogó sós vízben főzzük al dentére – szűrés előtt vegyünk el 2 csészével a főzővízéből!
  3. Közben egy közepes, magasabb falú serpenyőben hevítsünk fel kb. 3 evőkanál olívaolajat, majd kezdjük el rajta pirítani a fokhagymát!  Vigyázzunk rá, hogy ne égessük meg. Egy lyukas merőkanállal vegyük ki a fokhagymát az olajból, hagyjuk meg az olajat!
  4. Ugyanabba a serpenyőbe szórjuk bele a panko morzsát és 3 evőkanál sörélesztőpelyhet, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk őket kb. 4 percig! Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is! Ízesítsük sóval és borssal, tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni!
  5. Közben a serpenyőnkben hevítsük fel a maradék 4 evőkanál olajat, keverjük hozzá az 1 evőkanál lisztet és a petrezselymet, illetve a maradék 2 evőkanál sörélesztőpelyhet! Adjunk hozzá egy kevés sót, majd tegyük vissza a kisült fokhagymákat is. Kevergetve főzzük 2 percig, majd öntsük fel a félretett főzővízzel és főzzük tovább, míg sűrű szószt kapunk (nagyjából 5 percig)!
  6. A kifőtt tésztát forgassuk bele a mártásba, alaposan keverjük össze! Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a citromlevet és a szójaszószt is, forgassuk össze! Szükség esetén ízesítsük még több sóval és borssal!
  7. A tésztát osszuk el két tányéron, majd szórjuk meg a sörélesztős pankómorzsával! 

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images