- Ha szeretnénk egy kicsit csavarni a hagyományos magyaros töltött paprikán, próbáljuk ki ezt az isteni mediterrán változatot!
- Az egyik fontos különbség, hogy itt rizs helyett bulgur kerül a töltelékbe, a másik, hogy ezúttal nem főzzük, hanem sütjük a paprikát, kihozva izgalmas, földes ízét.
- Ez a mennyei, mediterrán töltött paprika nagyon jól variálható kedvenc zöldségeinkkel, és akár a húst is elhagyhatjuk belőle, ha vegetáriánus fogást szeretnénk készíteni.
Bár imádjuk a magyaros töltött paprikát is, az alábbi recept nálunk simán veri a hazai klasszikust! Ebben az isteni finom mediterrán ihletésű receptben rizs helyett bulgur kerül a paprikákba, ráadásul még egy kis extra zöldséget is csempészünk bele. Szintén fontos különbség, hogy a paradicsomos ízt itt nem a mártás adja hozzá az ételhez, hanem a töltelékbe kerül, amitől még gazdagabb lesz a töltött paprikák belseje. A legfontosabb eltérés mégis az, hogy ezúttal nem főzzük, hanem sütjük a paprikákat, ami azért is nagyon jó, mert sülés közben sokkal jobban kijön a paprikák édeskés, enyhén diós ízkaraktere – pláne, ha hagyjuk egy kicsit megégni őket. Ehhez a töltött paprikához használhatunk kápia paprikát vagy kaliforniai paprikát is, de a hagyományos tölteni valót inkább kerüljük el, annak ugyanis nem tesz jót a sütés.
Hogy egy kicsit még szaftosabb és izgalmasabb legyen az étel, a megsült töltött paprikákat tálaljuk krémes, hideg görög joghurttal – egyszerűen mennyei lesz!
Variációk töltött paprikára
A recept legnagyobb előnye, hogy szuperül variálható: a töltelékbe tehetünk egy rakás zöldséget, például kockázott cukkinit, padlizsánt, gombát vagy akár olyan leveles zöldeket is, mint a spenót. Sőt, még egy kis feta sajtot is olvaszthatunk bele! Ha szeretnénk vegetáriánus vagy vegán fogást alkotni a töltött paprikából, nyugodtan hagyjuk el a húst – ez esetben azonban mindenképpen dobjunk bele néhány extra zöldséget, esetleg hüvelyest – például babot vagy csicseriborsót –, hogy még laktatóbb és táplálóbb legyen az étel.
Bulgurral töltött paprika
Hozzávalók:
- 5-6 db kápia vagy kaliforniai paprika (a „kalap” levágva, kimagozva)
- 2 ek. növényi olaj
- 200 gramm marha-sertés darált hús
- 70 gramm bulgur
- 250 ml alaplé vagy sózott víz
- 0,5 tk. szárított bazsalikom
- 0,5 tk. szárított kakukkfű
- 0,5 tk. szárított petrezselyem
- 0,5 tk. fokhagymapor
- 0,5 tk. só
- egy kevés őrölt bors
- 1 közepes répa apróra vágva
- 1 közepes hagyma apróra vágva
- 1 marék fekete olajbogyó apróra vágva
- 360 gramm paradicsomszósz
Elkészítés:
1. Egy magasabb falú serpenyőben hevítsünk olajat! Dobjuk rá a darált húst, pirítsuk le nagyjából 5-6 perc alatt, majd tegyük félre egy tálban!
2. Öntsünk még egy kevés olajat a serpenyőbe, majd dobjuk rá a hagymát és pirítsuk nagyjából két percig! Adjuk hozzá az aprított répát is, és pirítsuk őket további két percig!
3. Dobjuk rá a hagymás alapra a bulgurt, kicsit forgassuk össze, majd öntsük fel az alaplével és főzzük puhára a bulgurt!
4. Ha a bulgur megpuhult, adjuk hozzá a korábban lepirított húst és forgassuk össze! Öntsük rá a paradicsomszószt, adjuk hozzá a felvágott olajbogyót, ízesítsük a fűszerekkel!
5. A paprikákat töltsük meg a húsos-bulguros keverékkel, kívülről locsoljuk meg őket egy kevés olívaolajjal, majd előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig! Ne ijedjünk meg, ha a paprika itt-ott feketére sül, ez csak még karakteresebb ízt ad majd az ételnek!
6. Tálaljuk hideg görög joghurttal meglocsolva!
Forrás: CookingLSL Fotó: Getty Images